Special

Finanţele trebuie să facă titlurile de stat mai accesibile şi să le promoveze mai mult ca să le vândă populaţiei

Finanţele trebuie să facă titlurile de stat mai accesibile şi să le promoveze mai mult ca să le vândă populaţiei

Finanţele trebuie să facă titlurile de stat mai accesibile şi să le promoveze mai mult ca să le vândă populaţiei

Autor: Andrei Chirileasa

25.11.2011, 00:08 1190

Finanţarea statului devine o problemă tot mai dificilă în contextul actual, când pieţele financiare sunt cu nervii întinşi la maximum,iar costurile de finanţare, reprezentate de randamentele cerute de investitori la titlurile de stat cresc de la o zi la alta, odată cu de-acum fai­moa­sele CDS-uri.

Guvernul are nevoie de bani pentru a putea plăti în continuare pensiile şi salariile, pentru a finanţa investiţiile în autostrăzi, şcoli şi spitale şi pentru a-şi achita vechile datorii, iar sursele de bani sunt tot mai puţine.

Băncile străine din România, care au dus greul finanţării statului în ultimii ani, îşi restrâng activitatea din cauză că nu mai primesc bani de la băncile-mamă. Investitorii străini, care au început să strâmbe din nas şi la bondurile Germaniei, nu se apropie de obligaţiunile româneşti dacă nu primesc randamente foarte mari. Cel mai bun exemplu e recenta încercare a Ministerului de Finanţe de a vinde obligaţiuni pe piaţa americană care a eşuat din cauză că investitorii americani au cerut randamente de peste 7%, pe care statul român nu este dispus să le plătească.

În aceste condiţii, statul are puţine opţiuni şi ar trebui să se îndrepte şi către populaţie sau către companiile locale pentru a strânge bani. Nu prin taxe şi impozite mai mari, ci vânzându-le titluri de stat.

Tot mai multe ţări europene se întorc către populaţie pentru a strânge bani. Cele mai recente exemple sunt Italia şi Belgia, care au lansat apeluri către cetăţeni să cumpere titluri de stat şi vor organiza emisiuni de obligaţiuni special dedicate persoanelor fizice.

"Statul nu prea are de ales, trebuie să-şi diversifice sursele de finanţare. Soluţia este în continuare ieşirea pe pieţele externe şi, dacă se poate, finanţarea internă. Pentru a atrage bani de la populaţie este nevoie însă ca investiţia în titluri de stat să fie popularizată printr-o campanie agresivă, trebuie redusă denominarea şi titlurile trebuie listate la bursă", spune Nicolae Albu, director de investiţii la Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de pe piaţa locală.

În prezent, titlurile de stat sunt prohibitive pentru marea masă a populaţiei din cauză că valoarea unui titlu de stat este de 10.000 de lei (circa 2.300 de euro), sumă pe care nu toată lumea o are la dispoziţie. Astfel, o soluţie ar fi reducerea valorii nominale la 1.000 sau chiar 500 de lei, astfel încât mai multe persoane să-şi permită să investească.

Derularea ofertelor de titluri de stat prin bursă şi listarea ulterioară a acestora este o altă soluţie pentru atragerea publi­cu­lui larg. În prezent, o persoană fizică poate cumpăra titluri de stat doar prin inter­me­diul băncilor, iar costurile sunt ridicate. Listarea la bursă ar permite tranzac­ţionarea la costuri mai reduse, astfel încât câştigurile investitorilor ar fi mai mari.

Statul trebuie să se uite şi către fondurile de pensii locale, ale căror active vor creşte puternic în următorii ani.

"Fondurile de pensii au sub adminis­trare active mici în comparaţie cu nevoile de finanţare ale statului. Ele sunt însă interesate să investească pe termen lung 10, 15, 20 de ani; dacă statul va dori să împrumute pe perioade atât de lungi la un randament acceptabil pentru noi, atunci vom investi şi noi în aceste titluri emise de statul român", spune Mihai Coca-Cozma, preşedintele Alico Pensii, unul dintre cei mai mari administratori de pensii private de pe piaţa locală.

Un avantaj al vânzării de bonduri către investitorii locali ar fi că dobânzile pe care statul le plăteşte vor rămâne în economia locală. În cazul emisiunilor de bonduri în valută pe pieţele externe, dobânzile plătite de stat ies din ţară, ajungând în conturile investitorilor străini.

Totuşi, analiştii sunt reţinuţi în ceea ce priveşte resursele disponibile la populaţie pentru investiţii în titluri de stat.

"Nu cred că există prea mulţi bani la saltea, lichidităţile românilor nu sunt foarte mari. Dacă ar strânge bani de pe piaţa locală, statul ar accentua fenomenul de crowding out, adică ieşirea de bani din sectorul privat, pentru că statul ar concura direct cu sectorul privat pentru atragerea de fonduri. Eu cred că trebuie ca sectorului privat să-i fie lăsaţi cât mai mulţi bani, iar statul să găsească alte căi de a-şi reduce necesarul de finanţare, cum ar fi o mai bună colectare a taxelor", spune Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital al ING Bank.

Totuşi, în contextul actual în care neîncrederea faţă de bănci este în creştere, titlurile de stat ar putea deveni o alterna­tivă pentru cei care îşi retrag oricum banii de la bănci astfel încât aceşti bani să nu ajungă la saltea sau în consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO