Special

Piaţa sănătăţii, divizată între creşterile aşteptate de operatorii de servicii medicale şi falimentele anticipate de distribuitori

Piaţa sănătăţii, divizată între creşterile...

Autor: Roxana Rosu, Greta Bogdan

24.09.2015, 00:07 1363

„Piaţa serviciilor medicale private va creşte cu 7-8% în următorii cinci ani şi nu există nicio altă piaţă aşa mare în regiune, cu astfel de rate de creştere, în afară de Polonia, de unde şi interesul jucătorilor străini“, a spus Fady Chreih, director general al Regina Maria, care recent a trecut în portofoliul fondului de investiţii Mid Europa Partners, după ce a fost achiziţionată de la fondul de investiţii Advent şi de la fondatorul său Wargha Enayati. Chreih a fost prezent ieri la ZF Pharma Summit ’15, eveniment organizat de ZF în parteneriat cu Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Antibiotice Iaşi, Casa de avocatură Ionescu şi Sava, Casa de avocatură „Bondoc şi Asociaţii“, EASI Logistic, Farmexpert, Honda Trading Romania, Janssen (parte a Johnson & Johnson), McCann Erickson, Microsoft, PeliFilip, Porsche Finance Group şi Terapia.

Chreih a mai precizat că piaţa pe care activează arată foarte bine pentru 2016 şi este un moment bun pentru consolidarea sectorului. Având în vedere această evoluţie, Regina Maria are în plan accelerarea unor proiecte, planificate anterior pentru 2017-2018.

O atitudine similară are şi Mihai Marcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al MedLife, companie care are şase-şapte achiziţii în derulare pentru acest an, din care speră să se finalizeze aproximativ jumătate.

În plus, el este de părere că a venit momentul ca jucătorii români să înceapă să facă achiziţii în străinătate şi chiar preconizează că, în curând, va avea loc o tranzacţie în străinătate făcută de un jucător local.

„Noi ne-am uitat la un operator polonez, dar am renunţat în final după un audit“, a adăugat Marcu, a cărui familie deţine pachetul majoritar la MedLife.

La rândul său, Carmen Peli, partener la casa de avocatură PeliFilip,  se aşteaptă ca în viitor să aibă loc o mutare a pieţei medicale tot mai mult spre zona privată, în condiţiile în care pacienţii vor calitate şi sunt dispuşi să şi plătească pentru acest lucru.

Dar sănătatea are punctele sale slabe, una dintre cele mai mari probleme fiind exodul medicilor şi, implicit, sala­ri­zarea acestora, mult sub nivelul din alte ţări. Potrivit Dianei Lo­reta Păun, consilier de stat  în Departa­mentul de Sănătate Publică al Administraţiei Prezi­denţiale, Ro­mânia este paradoxală - pe de-o parte, pe plan local sunt cei mai mulţi absolvenţi de medicină dintre statele europene, iar pe de altă parte, avem printre cei mai puţini medici la mia de locuitori.

„În România există 2,5 doctori la 1.000 de locuitori, faţă de o medie europeană de 3,4. Sistemul de să­nă­tate din România este subfinanţat cronic din cauza numărului mic de  per­soane care contribuie la sistemul de asigurări“, a precizat Diana Loreta Păun, care a subliniat faptul că numai anul trecut 2.400 de medici au plecat din ţară şi alţi 600 au depus cereri în acest an. Asta în condiţiile în care salariile din clinici şi spi­tale sunt foarte mici, un medic rezident având un salariu chiar şi de 999 de lei pe lună, în funcţie de specializarea aleasă.

Salarizarea insuficientă a medicilor este subliniată şi de Cristian Sas, CEO al Anima, care atrage atenţia asupra faptului că anunţata majorare a salariilor din sistemul medical nu se va aplica şi principalei categorii de angajaţi, respectiv medicii de familie.

„Jumătate din medicii din sistem sunt de familie, ei sunt motorul, dar majorările de salarii nu îi vizează, pentru că ei nu primesc bani de la minister. Practic, mărirea salariilor vizează foarte puţini medici. De aceasta vor beneficia cele 20 de spitale care primesc bani de la minister“.

Cristian Sas mai spune că adevărata criză de medici abia acum capătă amploare şi că nu poate fi oprită, în condiţiile în care în România sunt medici plătiţi cu 3.000 lei pe lună, mai puţin decât în Africa.

O altă problemă, subliniată de Radu Lupu-Gorduza, CEO al Affidea România, se referă la subfinanţarea sistemului de sănătate ca urmare a lipsei asigurărilor.

„Se tot vehiculează faptul că în sistemul public accesul este gratuit şi necondiţionat, însă nu este nimic mai neade­vărat“. El consideră că eliminarea coplăţii a fost o greşeală deoarece garanta faptul că fiecare asigurător putea contribui la sistemul medical din care face parte. „Este incredibil cum ro­mânul a ajuns să îşi aleagă asigurătorul atunci când încheie o poliţă Casco pentru maşină, în schimb pentru sănătatea lui şi a familiei lui nu face acelaşi lucru“, susţine Radu Lupu-Gorduza de la Affidea.

Dincolo de problemele de salarizare şi de cele de subfinanţare, un mare semn de întrebare rămâne asupra segmentului de distribuţie, ai cărui reprezentanţi critică dur măsura de reducere a preţurilor la medicamente, care spun că va duce la dispariţia multor tratamente din farmacii şi spitale.

„Este o deficienţă în aprovizionarea farmaciilor şi spi­ta­lelor, mai rea în ultimele două-trei luni, mai ales la spitale. Trebuie să aduci un medicament din import, la preţuri triple, pe oncologie, de exemplu. Urmează un tsunami la final de 2015 şi în 2016, când vom asista la un an dezastru pentru far­maciile româneşti. Multe vor intra în faliment“, a spus Mihai Miron, director general al Ropharma.

 
 

Ionuţ Pătrăhău, cofondator al Brain Institute

Ionuţ Pătrăhău, cofondator al Brain Institute

► În vâltoarea creşterii şi a trecerii dinspre public spre privat, trebuie să ţinem cont de faptul că serviciile medicale ar trebui să fie gratuite. De aici ar trebui să plece şi guvernanţii. Spitalele private cresc cu 20% în fiecare an. În primul an de existenţă am avut o cifră de afaceri de 7 milioane de lei, iar anul acesta estimăm că vom ajunge la 11-12 milioane de lei.

► Anul trecut am avut în jur de 400 de pacienţi şi în 2015 sperăm să avem 600.

 

Mihai Marcu, preşedinte CA la MedLife

Mihai Marcu, preşedinte CA la MedLife

► Companiile locale trebuie să facă paşi şi în ţările vecine. Cred că se va întâmpla repede o tranzacţie în străinătate a unui jucător local. Noi ne-am uitat la un operator polonez, dar am renunţat la el după un audit.

► Sper ca în una-două luni să se închidă tranzacţia la MedLife. Există un preţ şi un pachet minoritar, acţionarul majoritar rămâne, deci trebuie să negociem şi modul de lucru pe viitor, nu doar preţul. Dorim să consolidăm piaţa. Discutăm cu bănci pentru a putea face achiziţii de anvergură şi ne trebuie un partener care să înţeleagă acest lucru. 

 

Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale

Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale

► Ceea ce este îngrijorător este profilul medicilor tineri care aleg să plece din ţară. România se află într-o situaţie paradoxală: deşi produce cei mai mulţi absolvenţi, are cei mai puţini medici la 1.000 de locuitori, adică 2,5.

► Sistemul de sănătate din România este subfinanţat cronic din cauza numărului mic de  persoane care contribuie la sistemul de asigurări.

 

Carmen Peli, partener PeliFilip

Carmen Peli, partener PeliFilip

► Companiile care au filiale care lucrează şi cu statul, prin contracte cu casa sau programe naţioanle, sunt supuse unor formalităţi multiple, se creează o practică diferită, greu de urmărit şi pot apărea probleme.

► Credem că piaţa se va muta spre domeniul privat. Actorii locali vor prelua piaţa, oamenii vor căuta calitatea.

 

Radu Lupu-Gorduza, CEO Affidea România

Radu Lupu-Gorduza, CEO Affidea România

► Fiecare dintre noi contribuie, prin plăţile pe care le facem voit sau nevoit, la finanţarea sistemului medical. Pacientul este foarte mirat dacă un medic nu acceptă un plic de bani, iar asta este o problemă de mentalitate în România.

► Tot sistemul public este rezolvarea noastră, pentru că privatul nu îşi permite să cheltuiască zeci de mii de euro fără să aibă acces la fonduri pentru un anumit caz.

 

Fady Chreih, director general Regina Maria

Fady Chreih, director general Regina Maria

► Piaţa serviciilor medicale va creşte cu 7-8% în următorii 5 ani, nu există nicio altă piaţă aşa mare în regiune, în afară de Polonia, de unde şi interesul jucătorilor străini, pentru că astfel de creşteri nu sunt nicăieri în Europa de Vest.

► Piaţa de servicii private creşte mai bine decât farma. Numărul de spitale a crescut pentru că sistemul public nu a mai investit în domeniu, deci a acoperit sistemul privat aceste lipsuri.

 

Luca Bellasi, manager spital San Luca Italia, partener Intermedicas

Luca Bellasi, manager spital San Luca Italia, partener Intermedicas

► Suntem unul dintre cele mai importante spitale de cercetare din Italia, promovăm parteneriate cu alte ţări şi tocmai am început şi colaborări cu profesori universitari din România.

► Turismul medical a devenit tot mai important, fiind promovat de clinici. Dacă un pacient nu găseşte ceva local caută afară, dar cred că lucrurile se vor echilibra încet-încet între ţări.

 

Emanuele Fresa, manager spital Capitanio Italia, partener Intermedicas

Emanuele Fresa, manager spital Capitanio Italia, partener Intermedicas

► Italia şi România nu au branduri medicale recunoscute internaţional şi trebuie să lucreze la asta. Italianul tipic nu simte nevoia să se ducă în altă ţară pentru că este mulţumit de sistemul medical. Dar lucrurile se schimbă, există liste de aşteptare lungi, probleme de buget, aşa că încep să se reorienteze.

 

Iulian Trandafir, director general al Farmexpert

Iulian Trandafir, director general al Farmexpert

► Sunt cazuri în care farmaciile s-au închis sau, de fapt, li s-au vândut licenţele. Proprietarii câştigă mai mult de dublu din închiriere, de la 2.000 euro pe lună la 5.000 de euro pe lună. Cam spre asta ne îndreptăm cu lanţurile de farmacii.

► Obligaţia de a avea trei distribuitori este încălcată în mod flagrant de unii producători internaţionali de medicamente. Diferenţa de preţ între acelaşi produs în România versus vest este dublă, chiar triplă. Acum, 380 de firme fac doar export paralel. Statul ar putea controla asta dacă ar vrea.

 

Mihai Miron, directorul general al Ropharma

Mihai Miron, directorul general al Ropharma

► Urmează un tsunami, finalul lui 2016 va fi un dezastru pentru farmaciile româneşti, multe vor intra în faliment, nu vor mai apuca să fie tranzacţionate. E un pericol şi pentru distribuitorii care vor să aprovizioneze aceste farmacii. Cine are capital de lucru va rezista, cine nu, va avea probleme majore.

► Este o deficienţă în aprovizionarea farmaciilor şi  a spitalelor, mai rea în ultimele două-trei luni, mai ales la spitale.  Trebuie să aduci un medicament din import, la preţuri triple, pe oncologie, spre exemplu.

 

Alina Marinescu, directorul general al Catena

Alina Marinescu, directorul general al Catena

► Exportul paralel afectează disponibilitatea stocului de medicamente pe plan local. Cred că toate farmaciile sunt afectate. E nevoie de transparenţă şi control.

► Am cumpărat farmacii şi anul acesta, vrem să mai cumpărăm. Preţul la licenţe farma a scăzut foarte mult, am dat şi de două-trei ori mai puţin faţă de acum trei ani.

 

Raluca Ciungara, international services supervisor Anadolu Medical Center

Raluca Ciungara, international services supervisor Anadolu Medical Center

► Anual, 5.000 pacienţi vin în cadrul spitalului pentru investigaţii şi tratamente. Dar oferim şi a doua opinie medicală, pentru a confirma un tratament din România.

► Dorim să creştem, dar să colaborăm cu medicina românească, să intervenim când anumite intervenţii nu se pot face aici.

 

Gheorghe Peltecu, manager al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia

Gheorghe Peltecu, manager al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia

► Vrem să atragem medici tineri în spital, în urma rezidenţiatelor. Le cer perfecţionare în străinătate, în Anglia. Acolo stau minimum unu doi ani ca bursieri şi apoi pot ocupa un loc în spital. Oamenii vor să se întoarcă, pentru că au condiţii la fel de bune în România.

► Noi nu am trimis niciodată pacienţi care să fie trataţi în privat. Nu am mereu un buget aprobat după cerinţe, dar eficientizarea o fac prin raţionalizare. Am înfiinţat ghidurile de obstetrică-ginecologie, ceea ce duce la eficientizarea costurilor. Administrarea antibioticelor este foarte bine stabilită de ghid.

 

Alina Ambrozie, director executiv al Ponderas

Alina Ambrozie, director executiv al Ponderas

► Ponderas este un spital privat de nişă, specializat pe chirurgia metabolică de avangardă. Anul acesta am trecut printr-un proces de extindere de până la 9.000 de metri de spaţii medicale. Am încheiat 2014 cu o cifră de afaceri de 15,5 milioane de euro.

► În România se operează cu 40% mai puţine cazuri de acest profil faţă de Franţa.

 

Florentina Radu-Ioniţă, director general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila

Florentina Radu-Ioniţă, director general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila

► Sistemul privat a apărut tocmai pentru că sistemul de stat a fost deficitar. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă spitalele private nu ar avea suportul de la stat în spate, pentru că de multe ori cazurile complicate sunt transferate la stat.

► Există şi competiţie neloială între stat şi privat, medici care îşi iau pacienţii de la stat şi îi duc în privat. Ne lovim de mentalitatea românului la stat. Dacă îl doare burta, consideră că este o urgenţă medicală şi vrea să fie tratat la camera de gardă, imediat.

 

Cristian Sas, CEO al Anima

Cristian Sas, CEO al Anima

► Epoca serviciilor medicale ieftine se apropie de final peste tot în lume. Statul nu mai poate susţine. Tăierile de buget sunt uriaşe. Situaţia din România nu se mai întâlneşte în multe ţări, să ajungi aşa repede la doctor.

► Nu este în regulă ca un medic să fie platit cu 3.000 lei pe lună. Şi în Africa primeşte mai mult. Criza de medici abia acum capătă amploare şi nu avem cum să o oprim. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO