Special

Pierzătorii şi câştigătorii de pe bursele europene

Pierzătorii şi câştigătorii de pe bursele europene

Autor: Bogdan Cojocaru

10.11.2016, 00:05 451

Deşi s-a scris mult că pieţele au avut destul timp să ia în calcul o posibilă victorie a republicanului Do­nald Trump în cursa pentru Casa Albă, câştigarea alegerilor de către acesta a produs turbulenţe pe burse. Profit pentru unii înseamnă pierdere pentru alţii. Wall Street Journal a identificat cine are de câştigat pe bursele europene sau, din contră, cine pierde prin victoria lui Trump.

Acţiunile companiilor farma au crescut ieri pe bursele europene după ce timp ce câteva luni au fost ţinute jos de perspectiva unor acţiuni contra politicilor lor de preţ din partea autorităţilor americane dacă democrata Hillary Clinton este aleasă preşedinte. Acţiunile companiilor farma sunt consi­derate ca active-adăpost în vremuri cu turbulenţe politice. Glaxo­Smith­Kline şi AstraZeneca se numără printre câştigători.

Au crescut şi acţiunile unor companii miniere în condiţiile în care a urcat şi preţul aurului. Avansul titlurilor miniere suge­rează că investitorii anticipează întărirea cerererii pentru materii prime necesare companiilor de infrastructură din SUA. Acestea vor avea de câştigat în timpul mandatului lui Trump.

De asemenea, s-au remarcat prin creştere acţiunile BAE Systems, cel mai mare producător de arme al Europei. Trump a sugerat în timpul campaniei electorale că membrii europeni ai NATO va trebui să contribuie mai mult la propria lor securitate.

WSJ aminteşte că multe dintre promisiunile, acţiunile şi stra­tegiile menţionate de Trump sunt vagi şi deschise interpretării, iar politicianul şi-a schimbat adesea poziţia, de multe ori chiar radical.

Pentru mulţi investitori şi executivi, o victorie a lui Clinton ar fi adus mai repede claritate în privinţa iniţiativelor economice şi de afaceri ale noii admi­nistraţii.

Trump a criticat acor­durile comerciale glo­bale, ceea ce i-a speriat pe executivii care au promovat dezvoltarea comerţului.

„Acţiunile care ţin de imigraţie şi com­paniile cu expunere la co­merţul inter­na­ţional pot simţi curenţi po­trivnici“, spune Christoph Ri­ni­ker, analist la Ju­lius Baer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO