Special

Puterea cheamă la dialog. El este cumplit de necesar acum. Dar mai există răbdare?

The Economist: Puterea cheamă la dialog. El este cumplit de necesar acum. Dar mai există răbdare?

Autor: Iulian Anghel

17.01.2012, 00:05 583

Preşedintele Traian Băsescu tace, în vreme ce România se pregăteşte pen­tru alte nopţi de re­volte. PDL, principalul par­tid de gu­vernământ, a avut ieri o zi ten­sionată în care printre so­luţiile avansate a fost de­mi­sia Guvernului. Dar această situaţie-limită nu a fost accep­tată. PDL a propus un dia­log în care va fi angajat şi pri­mul-ministru Emil Boc. Nu este târziu încă pentru acest dia­log. Dar rămâne o între­bare. Sunt revoltele din aceste zile "sursa" doar a lipsei dialogului?

PDL a propus ieri să înceapă un dialog pe trei pa­liere. Teodor Baconschi, ministrul de externe, a fost însărcinat să se ocupe de structurile civice. Ioan Oltean de structurile sindicale. Iar Emil Boc, premierul şi şeful PDL, de dialogul cu partidele politice.

În aceeaşi vreme, PDL spune că a învăţat mesajul, dar adaugă, prin vocea purtătorului de cu­vânt al partidului, Sever Voinescu, un mem­bru al societăţii civile important înainte de a ajunge deputat PDL: "PDL a cerut Guvernului să fie extrem de ferm în aplicarea legii în pri­vinţa reprimării elementelor violente".

PDL vorbeşte în continuare de dialog ca des­pre o armă redutabilă, potrivit lui Voinescu: "PDL are la dispoziţie arma dialogului. Consta­tăm că a apărut o crevasă între politicieni şi societate şi o crevasă între putere şi opoziţie şi a luat decizia să înceapă un dialog pe trei paliere. PDL va lansa astăzi invitaţia structurilor civice pentru a veni la dialog şi să găsim împreună soluţii, iar Teodor Baconschi a fost însărcinat de Colegiul director să organizeze acest dialog. S-a decis să înceapă un dialog cu structurile sin­dicale, iar Ioan Oltean a fost însărcinat cu acest dialog. Ne dorim un dialog cu celelalte partide politice, cu opoziţia, iar Emil Boc a fost desemnat să genereze şi să gestioneze acest dialog."

Dar dincolo de invitaţia la dialog, există încă multă suspiciune.

Teodor Baconschi, unul dintre cei desem­naţi să readucă armonia în societate, scria ieri pe blogul său - sigur, o postare pe blog nu anga­jează oficial la nimic.

Un lucru devine clar pentru "toţi românii de bine", anume că a început încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii, susţine Baconschi.

Ei bine, "românii de bi­ne" este o frază a lui Ion Iliescu din faza disputei sale cu Piaţa Univer­sită­ţii, în ur­mă cu 20 de ani.

Iată ce spune mi­nistrul de externe.

"Un lucru devine din ce în ce mai clar pentru toţi românii de bine. A început încleş­tarea pe viaţă şi pe moar­te între forţele tre­cu­tului şi proiectul unei noi Ro­mânii. Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg ar­senalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: der­bedei înarmaţi, dez­informare, propaganda urii. Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbe­cilizată de tele­vi­ziuni, înfricoşată de sce­na­rii apoca­lip­tice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic."

Iar Voinescu l-a completat într-o conferinţă de presă.

PDL consideră că USL face o opoziţie din ce în ce mai agitată şi că încearcă să speculeze mişcările de protest pentru a atrage beneficii electorale.

Şi mai spune Voinescu: "USL se lipeşte de aceste proteste şi încearcă să speculeze o mişcare spontană, onestă, care este îndreptăţită, să atragă beneficii electorale".

Opoziţia prin vocea lui Crin Antones­cu, şeful liberalilor, cere alegeri antici­pate. Dar alegerile tocmai au fost amâ­nate de actualui Guvern, într-unul dintre cele mai controversate gesturi pe care le-a făcut până în prezent.

Mai sunt opt-nouă luni până la aceste alegeri. Filosofând, Voinescu, care a cochetat în tinereţe cu piaţa ideilor, spune că aceste nouă luni nu înseamnă nicio picătură, niciun fir de nisip la scară istorică.


Bătălia de la Bucureşti

Un comentariu publicat pe blogul săptămânalului The Economist şi intitulat "Bătălia de la Bucureşti" prezintă protestele violente care au izbucnit în capitala României.

"Mămăliga nu a explodat", este expresia aforistică pe care românii o folosesc pentru a descrie atitudinea de acceptare resemnată tipică pentru ţară, îşi începe comentariul The Economist. "Dar la sfârşitul acestei săptămâni ceva s-a întâmplat. Mii de persoane au ieşit pe străzi în Bucureşti şi alte 40 de oraşe, manifestându-şi nemulţumirea faţă de incompetenţa liderilor în administrarea crizei economice din România", continuă publicaţia britanică.

The Economist precizează că centrul Bucureştiului a fost afectat de violenţe de o amploare nemaivăzută în ultimii 20 de ani, nemulţumirea protestatarilor fiind îndreptată împotriva preşedintelui Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO