Special

Reacţiile pieţelor, băncilor şi liderilor europeni la referendumul din Grecia

Harris Geor­giades, ministrul de finanţe al Ciprului

Harris Geor­giades, ministrul de finanţe al Ciprului

Autor: Bogdan Cojocaru

07.07.2015, 00:04 589

Pieţele au făcut paşi mici în teritoriul negativ. Yieldurile greceşti au sărit puternic

Votul prin care grecii au respins propunerile de austeritate ale creditorilor internaţionali a împins euro la minimul ultimei săptămâni faţă de dolar, însă ulterior moneda europeană a recuperat tot terenul pierdut. De când a izbucnit criza datoriilor europene euro a surprins nu doar prin rezistenţa sa, ci şi prin tendinţele de apreciere, păgubitoare pentru economiile mai slabe din zona euro.

Programul de achiziţii masive de obligaţiuni pus în mişcare de BCE pune presiuni de depreciere pe euro. După referendumul grecesc, euro s-a depreciat cu până la 1,3% faţă de dolar, la 1,097 dolari, cel mai redus nivel din 29 iunie. Principalele burse euro­pene de acţiuni au întâm­pinat şi ele votul grecesc cu scăderi, dar moderate. Criza grecească du­rează deja de cinci ani.

Creşteri, tot mo­deste, au înre­gistrat şi randa­mentele obli­gaţiunilor spaniole şi italiene, economii mari, dar slabe, din zona euro. Un salt puternic au făcut în schimb yieldurile obligaţiunilor greceşti cu scadenţa la 10 ani, de la 14,8% vineri la 18% luni. Cotele sunt însă departe de cele de peste 30% atinse în urmă cu câţiva ani la apogeul crizei datoriilor. Yieldurile obligaţiunilor sunt un barometru al costurilor de finanţare ale unei ţări.

 

Băncile mari văd o probabilitate mai mare ca Grecia să iasă din zona euro

Eonomişti de la bănci mari internaţionale precum JPMorgan Chase şi Barclays au făcut din ieşirea Greciei din zona euro scenariul lor de bază, în timp ce analiştii de la Goldman Sachs şi Citigroup au identificat modalităţi prin care uniunea monetară poate rămâne intactă, potrivit Bloomberg.

„Exitul este cel mai probabil scenariu. Con­ve­nirea unui pro­gram cu actualul gu­vern grec va fi extrem de dificilă pentru liderii din zona euro, având în vedere că Grecia a respins cea mai recentă ofertă şi va fi dificil de vândut acasă“, spun ana­liştii Barclays.

Economiştii de la Morgan Stanley au calculat o proba­bilitate de 75% ca Grecia să iasă din zona euro, faţă de 60% în urmă cu o săptămână. BNP Pa­ribas plasează proba­bilitatea la 70%, faţă de 20%, Société Gé­nérale la 65%, iar Oxford Economics la 85%, de la 67%.

Analiştii Goldman Sachs au asigurat că în pofida referendumului ei încă mai cred că zona euro va rămâne cu 19 membri. Trebuie spus că şi în urmă cu cinci ani se făceau predicţii că Grecia va ieşi din zona euro, dar acestea nu s-au adeverit pentru că liderii şi autorităţile europene au acţionat pentru a împiedica dezmembrarea zonei euro. 

 

Credit Suisse îşi sfătuieşte clienţii să nu vândă euro pentru a cumpăra dolari

Cel mai bun sfat al băncii elveţiene de investiţii Credit Suisse pentru clienţi este să nu vândă euro pentru a cumpăra dolari deoarece aceste tipuri de tranzacţii sunt prea riscante, având în vedere criza grecească şi incertitudinile legate de data când Rezerva Federală americană (Fed) va începe să majoreze dobânzile, scrie Bloomberg.

Scenariul strate­gilor că direcţia euro faţă de dolar va fi dictată de divergenţa clară dintre politicile monetare din zona euro şi SUA este pus sub semnul îndoielii de semne de revenire economică în Europa şi de datele contra­dictorii din SUA, care pot amâna decizia Fed de a da startul normalizării politicii monetare.

„Sunt prea multe părţi care se mişcă, prea mulţi curenţi care se intersectează. Ai un deznodământ incert în ceea ce priveşte politica monetară din SUA, îmbunătăţiri ale situaţiei macroeconomice în Europa despre care unii cred că este doar temporară şi mai ai şi riscuri politice în Grecia“, a afirmat Shahab Jalinoos, analist la Credit Suisse.

 

Ciprul susţine iertarea datoriei greceşti, iar Spania cere o analiză mai atentă a nevoilor Greciei

Liderii ciprioţi spun că ţara lor este singura dintre cele din zona euro salvate prin pachete de bailout care susţine demersurile Greciei pentru restructurarea datoriilor masive, scrie Kathimerini. Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot a declarat că preşedintele ţării şi ministrul de finanţe încurajează restructurarea datoriei Greciei şi cer ca negocierile dintre creditori şi Atena să înceapă imediat.

Ministrul de finanţe Harris Geor­giades a afirmat săptă­mâna trecută că ţara sa ar putea lua în consi­derare reducerea cu 330 de milioane de euro a creditului de salvare acordat Greciei dacă şi alte ţări din zona euro acceptă un acord care să uşureze povara datoriei greceşti.

Ministrul spaniol al economiei Luis de Guindos a declarat că Grecia ar trebui să rămână în zona euro şi că euro este ireversibil. El a menţionat că guvernul spaniol este deschis negocierilor pentru un al treilea bailout pentru Grecia şi că orice nou pachet de salvare ar trebui să includă o analiză cuprinzătoare a nevoilor Greciei. Cipru şi-a văzut înjumătăţit sistemul bancar după ce a aplicat programul de bailout convenit cu creditorii. Pentru Spania, bailoutul a însemnat, ca şi pentru Grecia, salarii şi pensii mai mici şi reducerea aparatului de stat.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO