Special

Statul are terenuri de miliarde cu care nu ştie ce să facă. ZF propune crearea unui fond imobiliar cotat la bursă

no title

„Dăm patriei terenuri“. Dar cine va pune mâna pe ele? Pentru a împiedica licitaţiile dubioase, un fond imobiliar cotat la bursă este cea mai bună soluţie

Autor: Alexandru Moise, Cristi Moga

25.05.2012, 10:01 1373

Prin Regia Patrimoniului de Stat (RA-APPS), Agenţia Domeniilor Statului sau Ministerul Apărării statul român deţine active de miliarde de euro, dar deocamdată nu există o strategie clară de valorificare, cum ar putea fi formarea unui fond imobiliar administrat privat listat la bursă. Ziarul Financiar propune crearea unui astfel de fond imobiliar cu management privat, scos de sub influenţa politicului, care să administreze în mod eficient terenurile.

Noul ministru al apărării, Corneliu Dobriţoiu, chiar a enumerat această posibilitate pentru terenurile Armatei.

În Polonia, vânzarea terenurilor Armatei a permis acesteia achiziţionarea a 48 de avioane.

RA-APPS se chinuie de câteva luni să vândă apartamente şi spaţii comerciale din Bucureşti şi alte oraşe, în condiţiile în care Guvernul şi-a propus pentru acest an obţinerea unor venituri de circa 160 de milioane de euro din această sursă.

Procesul de vânzare prin licitaţie este însă dificil, în condiţiile în care în această perioadă şi băncile au numeroase active executate scoase spre vânzare.

Chiar şi aşa, în luna iunie sunt programată licitaţii pentru cinci spaţii comerciale şi 37 de apartamente cu până la trei camere situate pe bulevardul Nicolae Bălcescu, precum şi alte două apartamente pe strada Cuza Vodă şi pe bulevardul Regina Elisabeta.

Spaţiile comerciale au preţuri de pornire de circa 3.000 de euro/metrul pătrat, în timp ce preţurile apartamentelor pot depăşi 2.000 de euro/metru pătrat, cum este cazul apartamentului cu patru camere şi 122 de metri pătraţi de pe strada Cuza Vodă (zona Unirii), evaluat la 259.800 de euro.

"Un apartament de 120 de metri pătraţi la un preţ de 260.000 de euro este enorm în această perioadă. În primul rând ar trebui parametrizată absolut fiecare proprietate şi decisă cea mai bună strategie: ce vindem, ce păstrăm şi putem administra mai departe. Valorificarea acum însă trebuie aliniată la piaţă, care nu este în cea mai bună situaţie. Este bună ideea creării unui fond administrat privat, dar nu ştiu exact ce mandat legal are RA-APPS din partea Guvernului", a declarat Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Armata vrea să scape de cazărmi

Pe de altă parte, cazărmile, terenurile şi alte active fără o sarcină operaţională ar putea fi valorificate în cele mai "favorabile şi transparente forme" de către Armată, iar cu banii obţinuţi s-ar putea cumpăra tehnică militară, spune ministrul apărării Corneliu Dobriţoiu.

"O să ne consultăm cu Ministerul Finanţelor, cu experţi în domeniu, pentru a găsi cele mai favorabile şi transparente forme de valorificare a acestora, începând de la vânzare prin licitaţie cu strigare, ca să nu apară dubii, sau chiar posibilitatea ca aceste terenuri să fie depuse colateral la o bancă pentru obţinerea unui acreditiv sau, de ce nu, dacă piaţa imobiliară va creşte, chiar prezentarea lor la bursă, cum a fost cazul Fondului Proprietatea", a spus ministrul.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Ministerului Apărării nu au precizat ce portofoliu are Armata sub administrare şi la ce suprafeţe s-ar putea renunţa. În unele oraşe din ţară, o serie din fostele cazărmi au fost transformate în locuinţe sociale.

Dobriţoiu spune că în România, după 1989, Armata a înstrăinat terenuri în exces echivalând cu un judeţ, fără beneficii vizibile.

Agenţia Domeniilor Statului, pe de altă parte, are în administrare terenuri agricole de 340.000 de hectare, echivalentul a cinci judeţe mari din ţară, care la o primă estimare ar putea fi evaluate la circa 700 de milioane de euro, ţinând cont de un preţ mediu de circa 2.000 de euro/hectar.

În domeniul agricol însă, foştii miniştri ai agriculturii propuneau mai degrabă realizarea unei bănci funciare prin intermediul căreia să achiziţioneze şi să comaseze teren de pe piaţa liberă, care să fie arendat ulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO