Special

Tensiunea din societatea elenă este la apogeu. Armata a fost mobilizată

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Mihai Draghici

06.07.2015, 00:06 3375

Guvernul Greciei a elaborat un plan secret de securitate care prevede mobilizarea armatei în principalele oraşe, începând de duminică seară, dacă se vor înregistra violenţe după sfârşitul referendumului pe tema măsurilor de austeritate.

Potrivit publicaţiei Sunday Times, planul secret - Neme­sis - prevede mobilizarea unor patrule militare pe străzile marilor oraşe începând de duminică de la ora 19.00, când se va încheia referendumul pe tema situaţiei economice.

Armata Greciei evită de mult timp să se implice în politică, astfel că mobilizarea militarilor pentru menţinerea ordinii este o situaţie extrem de sensibilă într-o ţară în care au avut loc, de-a lungul timpului, numeroase lovituri de stat militare.

În afară de militari, 2.000 de agenţi de poliţie au primit ordinul de a proteja sediile marilor bănci din Atena şi Salonic, în contextul stării de nervozitate a cetăţenilor, care au limite la extragerea banilor de la bancomate.

Preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a lansat un apel la unitate în societatea greacă indiferent de rezultatul referendumului pe tema situaţiei economice.

„Această zi aparţine în totalitate cetăţenilor. Ei sunt chemaţi să voteze în conformitate cu propriile conştiinţe şi ghidaţi de cele mai bune interese ale naţiunii, pentru viitorul ţării şi al poporului“, a declarat Prokopis Pavlopoulos. „Indiferent de rezultatul referendumului, avem obligaţia de a merge înainte, începând de mâine, într-o unitate absolută. Aşa au făcut predecesorii noştri în momentele cruciale ale istoriei şi aceasta este obligaţia noastră astăzi. Vom merge înainte împreună“, a insistat preşedintele ţării.

Grecia se află, tehnic, în incapacitate de plată, în contextul în care nu a putut plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată.

Referendumul programat în Grecia pe tema oportunităţii măsurilor de austeritate relevă diviziunile din cadrul societăţii elene, a comentat Sofia Papadopoulou, editorialistul site-ului de ştiri BalkanInsight, avertizând că există riscul revenirii la tensiuni de genul celor din perioada postbelică. „În contextul în care plebiscitul evidenţiază diviziuni profunde în cadrul societăţii elene, unii se tem să nu se revină la conflictele sociale din perioada postbelică“, scrie Sofia Papadopoulou într-un material intitulat „Referendumul relevă diviziuni profunde între cetăţenii greci“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO