Special

Winfried Ruigrok, Universitatea St. Gallen din Elveţia: Românii sunt norocoşi pentru că nu aparţin zonei euro

Winfried Ruigrok, Universitatea St. Gallen din Elveţia: Românii sunt norocoşi pentru că nu aparţin zonei euro

Foto: Hunor Racz

Autor: Adelina Mihai

12.12.2011, 00:03 1121

Acordul semnat de oficialii europeni la summitul de la Bruxelles este un joc cu destul de multe riscuri, iar românii se pot considera fericiţi că nu se află în acest moment în zona euro, este de părere Winfried Ruigrok, decanul şcolii de afaceri Executive School of Management, Technology&Law din cadrul Universităţii St. Gallen din Elveţia.

"Faptul că liderii europeni au ajuns la un acord este un pas bun, un pas important. Însă nu sunt sigur dacă deciziile luate la finalul zilei au fost destul de puternice. Deşi acum există mai multă forţă financiară care să susţină zona euro, aceasta putea fi întărită mult mai mult. Cred că vor fi necesari încă 800 -900 mld. euro care să susţină zona euro", a spus profesorul Ruigrok, prezent la finele săptămânii trecute la Bucureşti în cadrul conferinţei organizate de European International Business Academy (EIBA), care a reunit peste 400 de profesori de afaceri internaţionale.

În opinia sa, jocul pe care state precum Germania, Olanda, Finlanda sau Austria îl fac, acela de a întări economiile din sud-estul Europei prin impunerea unor măsuri de disciplină fiscală, este destul de riscant, pentru că va crea probleme în aceste ţări, probleme care s-ar putea propaga şi în alte ţări.

"Multe schimbări au loc acum în economiile Greciei, Italiei sau Spaniei, iar veştile sunt pozitive. Dacă ne uităm la Irlanda, această ţară a reuşit să se redreseze economic într-o manieră care a creat multă tensiune, dar a arătat că se poate. Italia, deşi are atâtea probleme, are un popor bogat - partea bună este că datoria statului aparţine populaţiei, ceea ce înseamnă că riscul transmiterii problemelor în alte state nu este atât de ridicat. Nu acesta este însă cazul Greciei, unde datoriile sunt ale instituţiilor străine şi ar putea afecta alte ţări", a mai spus el.

El a adăugat că, având în vedere situaţia actuală, zona euro nu va fi extinsă, cel puţin pentru o perioadă. "Deşi nu ştiu exact care este situaţia fiscală a României, cred că, dacă în contextul actual România era în zona euro, se confrunta cu o presiune enormă din partea Europei pentru tăierea de cheltuieli, ceea ce ar fi dus la multe proteste interne.

Cred că România se poate considera fericită pentru că nu este în zona euro, în condiţiile actuale", a mai spus el.

Pe de altă parte, el a subliniat faptul că printre avantajele apartenenţei la zona euro a unui stat se numără stabilitatea economică, facilitatea prin care companiile pot plasa şi produce produse la preţuri mai mici în această zonă.

Ruigrok spune că testul pe care România va trebui să-l treacă pentru a intra în zona euro în 2015 va fi "extraordinar de greu".

"Europenii ştiu că nu pot să mai facă greşeli, cum a fost în cazul Greciei. Cifrele vor fi verificate de mult mai multe ori, cu condiţii mult mai restrictive decât în trecut, iar supravegherea din partea autorităţilor europene va fi mult mai solidă", a mai spus profesorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO