Special

Wolfgang Munchau, expert în zona euro, va explica la Gala ZF cum poate ieşi uniunea monetară din criză

Wolfgang Munchau, expert în zona euro, va explica la Gala ZF cum poate ieşi uniunea monetară din criză

„Ostilitatea lui Merkel la adresa eurobondurilor rezonează cu opinia publică. Media s-a arătat indignată de propunerea Comisiei Europene privind obligaţiunile comune.”

Autor: Bogdan Cojocaru

29.11.2011, 00:08 1307

Ce soluţii propune Wolfgang Munchau pentru salvarea euro

În ultimele cinci opinii pe care le-a publicat în Financial Times, Wolfgang Munchau tratează în primul rând salvarea euro. Tonul editorialistului este destul de alarmant. El critică politicienii care nu reuşesc să găsească mai rapid soluţii credibile la criza euro. Care sunt ultimele cinci opinii ale sale?

22 no­iembrie. Doar cu austeritate nu se poate salva euro

În acest articol, ziaristul FT arată că pro­blema datoriilor din zona euro a depăşit punctul în care poate fi rezolvată doar cu instrumentele standard de politică economică. El vede însă o soluţie, BCE, care ar putea lansa un program "foarte mare" de ajustare cantitativă.

Astfel, BCE ar putea insista pe piaţa secundară a obligaţiunilor pentru a aduce sub control randamentele obligaţiunilor.

Munchau notează că nevoia intervenţiei BCE este covârşitoare, în condiţiile în care zona euro a intrat deja în recesiune din cauza încetinirii economiei globale, a programelor de austeritate fiscală şi problemelor din sectorul financiar.

Jurnalistul atenţionează că dacă zona euro nu renunţă la actualele politici riscă să intre în depresiune economică.

13 noiembrie. Singura cale de a salva zona euro de la colaps

În această opinie, editorialistul FT arată cât de mult se îndepărtează iluziile liderilor europeni de o realitate în care criza datoriilor se propagă tot mai aproape de inima zonei euro.

Astfel, ideea Berlinului că numirea lui Mario Monti în fruntea guvernului italian este tot ce trebuie pentru a calma pieţele judecă greşit dinamica celor mai recente evenimente, spune Munchau, care subliniază că liderii europeni au distrus ceea ce a mai rămas dintr-o piaţă disfuncţională a datoriilor prin decizia de a renegocia participarea sectorului privat la bailoutul Greciei. Ziaristul apreciază că FESF îşi va pierde ratingul maxim din cauza retrogradării Franţei, anunţul "greşit" al S&P fiind un avertisment în acest sens.

30 octombrie. Ce va salva euro va ucide Uniunea

Politicile necesare pentru salvarea crizei din zona euro vor distruge UE, "aşa cum o cunoaştem în prezent", scrie Munchau. Aceste politici vor avea implicaţii profunde pentru ţări precum Marea Britanie, Suedia şi Danemarca.

Amintind decizia liderilor europeni de a creşte puterea de creditare a FESF, probabil pe datorie, ziaristul arată că această măsură este la fel de insuficientă ca şi celelalte "planuri mai cuprinzătoare" ale europenilor în lupta contra crizei.

Scepticismul pieţelor va forţa Europa la alte măsuri, iar membrii zonei euro vor avea nevoie de BCE ca şi creditor de ultimă instanţă, spune Munchau.

23 octombrie. Europa se îndreaptă prin datorii spre catastrofă

Articolul arată că, deşi creşterea puterii de creditare a unui mecanism de protecţie precum FESF prin contractarea de datorii este o idee atractivă pentru politicieni, ar putea fi dezastruoasă pentru zona euro, în condiţiile în care criza financiară anterioară a fost amplificată de astfel de mecanisme, folosite adesea pentru a asigura active de credit toxice.

Munchau explică, de asemenea, că pla­nurile europenilor de a obţine o integrare fiscală mai strânsă vor necesita, probabil, un transfer de suveranitate spre centru, ceea ce nu va fi acceptat de alegătorii europeni.

16 octombrie. De ce politicienii europeni nu mai percep imaginea de ansamblu

În acest articol, Munchau scrie că eşecurile repetate ale politicilor angajate de europeni în lupta contra crizei au o singură cauză, economia mare şi închisă a zonei euro.

Însă fiecare membru în parte are o economie mică şi deschisă, şi prin urmare liderii politici gândesc deschis, dar la nivel mic, problemele economice, iar economiştii folosesc în cea mai mare parte modele economice deschise, dar mici.

În aceste condiţii, singura forţă de amploare care stă în spatele crizei este eşecul de a ajusta mijloacele la necesităţile unei economii mari.

Cea mai recentă opinie a bulversat lumea financiară

Zona euro are la dispoziţie doar câteva zile pentru a evita colapsul

În cea mai recentă opinie publicată în Fianancial Times, Wolfgang Munchau trage un semnal de alarmă înfricoşător: piaţa obligaţiunilor suverane din zona euro a încetat să mai funcţioneze, dovadă fiind eşecul unei licitaţii germane şi creşterea randamentelor pentru obligaţiunile pe termen scurt ale Italiei şi Spaniei.

De asemenea, editorialistul avertizează că sistemul bancar este disfuncţional, în condiţiile în care "părţi importante ale economiei zonei euro" sunt private de creditare.

"Zona euro este acum părăsită de investitorii globali, iar cetăţenii fug, pe tăcute, de bănci", scrie Munchau, care subliniază că distrugerea încrederii subminează şi strategia de apărare a zonei euro. Astfel, FESF, a cărui putere se bazează pe garanţiile contribuabililor, este afectat de efectul de contagiune pe măsură ce Franţa, Belgia, Olanda şi Austria cad pradă panicii.

În opinia lui Munchau, liderii zonei euro trebuie să ia rapid trei decizii pentru a se salva. În primul rând, Banca Centrală Europeană trebuie să accepte să acţioneze mai hotărât, fie prin intervenţii pentru aducerea sub control a costurilor de finanţare, fie prin sprijinirea FESF, la care s-ar adăuga măsuri "dramatice" pentru asigurarea lichidităţii pe termen scurt pentru bănci.

În al doilea rând, zona euro trebuie să stabilească un program pentru eurobonduri, "bondurile de stabilitate" ale Comisiei Europene. La acest capitol, editorialistul avertizează că "nebunia" garanţiilor internaţionale nu reprezintă o soluţie pentru criză, ci principalul mijloc de propagare.

A treia decizie implică formarea unei uniuni fiscale reale. "Noţiunea implică pierderea parţială a suveranităţii naţionale şi crearea unei structuri instituţionale credibile pentru gestionarea politicii fiscale şi economice", scrie Munchau. Astfel, zona euro are nevoie de o veritabilă trezorerie comună, nu o coordonare de "mântuială din partea Consiliului European între o cafea şi un desert".

Dacă la summitul UE din decembrie se ajunge la un acord în favoarea celor trei opţiuni, zona euro va supravieţui, altfel există riscul unei prăbuşiri violente urmată de o recesiune prelungită, posibil o depresiune economică, concluzionează Munchau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO