Pro şi contra: apartament în centru sau la periferia Capitalei?

06.03.2017, 11:53

Piaţa rezidenţială din Bucureşti s-a „polarizat” în ultimii ani în două categorii de locuinţe – cele din segmentul superior de preţ, amplasate în zonele centrale sau în partea de nord a Capitalei, în proximitatea centrelor de afaceri, şi cele ieftine din sud, sud-vest, vest sau est.

În timp ce în partea de vest şi centru-vest, adică în cartierele Militari, Crângaşi, Grozăveşti şi zona bulevardului Timişoara domină blocurile cu cel puţin 10 sau 12 etaje, în sudul Capitalei sunt blocuri de cel mult patru sau cinci etaje, cele mai înalte fiind foarte rare. De asemenea, şi în nord noile proiecte merg pe înălţime, astfel încât acestea cresc puternic densitatea populaţiei din acea zonă, în condiţiile în care infrastructura de transport rămâne aceeaşi.

Unul dintre cele avantajele locuinţelor amplasate într-o zonă mai centrală este faptul că au acces rapid către toate zonele oraşului, însă acest lucru nu este întotdeauna valabil. Un drum de 1 km pe un bulevard aglomerat poate fi parcurs mai greu decât 10 km pe un drum mai liber. Pe de altă parte, există zone precum Prelungirea Ghencea care sunt departe de centru, fără transport în comun dezvoltat corespunzător şi cu o infrastructură mult subdezvoltată unde încă se construiesc proiecte de rezidenţiale. Pasajul rutier de la Domneşti, alături de extinderea la două benzi pe sens a Prelungirii Ghencea au fost promise de încă acum patru ani, însă nicio promisiune nu s-a concretizat.

Competiţia reală merge între ansamblurile rezidenţiale semi-centrale, precum cele din zona bulevardului Timişoara, unde un apartament cu două camere cu o suprafaţă de 62 - 63 mp utili costă circa 75.000 de euro, fără TVA, însă la doar câteva sute de metri se regăseşte o staţie de metrou, un mall şi tramvai. Cu aceeaşi sumă se poate cumpăra în sud un apartament cu trei camere, spaţios, de nu mai puţin de 83 mp utili.

Pe de altă parte, cu toate că pare mai departe de centru, zona de sud a Bucureştiului se dezvoltă cel mai mult din punctul de vedere al infrastructurii rutiere. Spre exemplu, în 2- 3 luni,  pasajul de la Piaţa Sudului va fi funcţional, iar peste un an pasajul de peste Dâmboviţa care va conecta zona Olteniţei de Nicolae Grigorescu va fi gata. De asemenea, Compania de Drumuri a lansat de curând proiectul pentru construcţia a două noi pasaje pe Centura Capitalei, unul la intersecţia cu Şoseaua Berceni şi un altul la intersecţia cu Olteniţei. În plus, sunt proiecte pentru a lărgi atât Şoseaua Berceni la două benzi pe sens până la Centură, cât şi pentru modernizarea Şosselei Olteniţei.

De asemenea, în zona parcului Tineretului, într-un bloc modern, preţul unui apartament cu trei camere care are undeva la 60 mp utili urcă spre 100.000 de euro, însă este şi aproape de centru.

Pe de altă parte, tot cu 100.000 de euro se poate cumpăra o casă cu patru sau cinci camere, de 200 mp utili şi o curte de cel puţin 200 mp într-una din localităţile de dincolo de centura Capitalei, însă accesul rapid spre acestea va depinde de lucrările de infrastructură.

Calitatea aerului este un factor important în alegerea unei locuinţe. Din păcate, date concrete cu privire la poluare nu există decât în zona Lacului Morii din Capitală deoarece reţeaua de senzori nu a fost întreţinută, însă Bucureştiul este sub infrigment de la Comisia Europeană din cauza poluării cu particule. Din acest motiv, Capitala este al doilea cel mai poluat oraş din Europa. Cele mai poluate zone din Bucureşti sunt cele aglomerate, adică centrul, partea de vest şi de nord. Nu trebuie ignorate nici gropile de gunoi, cele mai cunoscute fiind cele de la Rudeni şi Glina. Când sunt incendiate (iar acest lucru se mai întâmplă), acestea degajă un fum puternic şi toxic.

Cele mai bune zone rămân cele din jurul parcurilor sau cele din zonele de case din jurul Bucureştiului.

Dincolo de poluarea aerului se mai poate discuta şi de poluarea fonică - imobilele amplasate direct la un bulevard vor resimţi puternic zgomotul produs de autovehicule şi mai ales cel produs de maşinile de poliţie, salvare sau pompieri în misiune.

Acest articol face parte dintr-o campanie editorială de informare cu privire la achiziţia unei case, susţinută de Storia

Storia.ro este platformă de anunţuri dedicat exclusiv sectorului imobiliar, lansată de OLX. Cu peste 90.000 de anunţuri, Storia.ro oferă peste 50 de filtre de căutare, o hartă completă a zonei alese cu puncte de interes multiple, precum şi un comparator de preţuri specifice fiecărei regiuni în parte. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile iOS şi Android

O campanie Ziarul Financiar și Storia