Suplimente

Campionii anului 2016 în IT&C: cele mai mari profituri, cele mai mari creşteri ale businessului

Galerie foto

Autor: Adrian Seceleanu

27.08.2017, 18:37 211

În zona companiilor cu afaceri anuale de peste 100 mil. euro - doar 18 din cele 1.300 analizate - cele mai mari creşteri au fost înregistrate de retailerii Altex şi eMAG, locurile următoare fiind ocupate de chinezii de la Huawei - care cresc puternic în România şi pe segmentul de retail (telefoane şi tablete) şi pe cel dedicat operatorilor de telecom - şi de compania de cablu RCS&RDS.

Orange şi Vodafone, liderii pieţei locale de telefonie mobilă, sunt companiile care au înregistrat şi în 2016 cele mai mari profituri nete din întreaga industrie locală de IT&C, în ciuda competiţiei dure din ultimii ani şi a impactului negativ al reglementărilor locale şi de la nivel european, arată datele raportate de companii la Ministerul Finanţelor şi analizate de ZF.

Topul firmelor locale de IT&C cu cele mai mari câştiguri nete este completat de alte nume grele din industrie, din segmente precum software şi servicii de IT (SAP sau IBM), retail (Altex) sau telecom (Samsung).

Din cele aproximativ 1.500 de companii IT&C monitorizate de ZF pentru realizarea clasamentelor din acest anuar, 1.278 au înregistrat profit, suma cumulată a câştigurilor fiind de 3,3 mld. lei (743 mil. euro). Doar 9 companii au avut anul trecut un profit net de peste 10 mil. euro, 119 au avut un profit între 1 şi 10 mil. euro, iar 641 au raportat câştiguri nete între 0,1 şi 1 mil. euro. Un număr de puţin peste 500 de companii au înregistrat un profit situat între 1 şi 100.000 de euro.

Luând în calcul cifra de afaceri cumulată a celor aproximativ 1.300 de companii, de 49,7 mld. lei (11 mld. euro), marja medie de profit net pe anul 2016 s-a ridicat la 6,75%. Profitul net cumulat de 3,3 mld. lei este mai mare cu 26,2% faţă de cel din anul 2015, conform calculelor ZF.

Cele mai mari marje de profit pentru companiile cu un business anual de peste 5 mil. euro au fost înregistrate de companii de software şi de jucători precum portalurile de recrutare online eJobs şi Bestjobs - care sunt deja o prezenţă obişnuită în orice clasament de acest tip.

Datele privind cele mai mari rate de creştere ale cifrei de afaceri din 2016 pentru companiile cu un business de peste 5 mil. euro arată expansiunea puternică în care se află jucători precum Veeam Software sau ZTE România, dar şi cât de mare poate fi influenţa unor contracte pe segmentul de integrare IT (cazul companiei Nova Tech).

În zona companiilor cu afaceri anuale de peste 100 mil. euro - doar 18 din cele 1.300 analizate - cele mai mari creşteri au fost înregistrate de retailerii Altex şi eMAG, locurile următoare fiind ocupate de chinezii de la Huawei - care cresc puternic în România şi pe segmentul de retail (telefoane şi tablete) şi pe cel dedicat operatorilor de telecom şi de compania de cablu RCS&RDS.

De cealaltă parte, 6 companii au raportat pierderi de peste 10 mil. euro, 25 - între 1 şi 10 mil. euro şi 71 între 0,1 şi 1 mil. euro. Aproape 60 de companii au contabilizat pierderi nete situate între 1 şi 100.000 de euro.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO