Suplimente

Din experienţa unui român absolvent de Stanford, care acum lucrează la un start-up de top din Silicon Valley. ”MBA-ul mă ajută să lucrez mai structurat, să înţeleg nevoile clienţilor şi să iau decizii după analiza datelor”

Cristian Popescu: „Examenul GMAT, testul standard folosit de toate facultăţile de management internaţionale, a fost cel mai greu examen pe care l-am dat vreodată înainte să încep MBA-ul."

Cristian Popescu: „Examenul GMAT, testul standard folosit de toate facultăţile de management internaţionale, a fost cel mai greu examen pe care l-am dat vreodată înainte să încep MBA-ul."

Autor: Ştefan Stan

30.05.2017, 12:43 3006

Cristian Popescu, unul dintre puţinii români care au terminat un MBA la universitatea americană Stanford, lucrează în prezent ca Product Manager la Envoy, un start- up finanţat de Andreessen-Horrowitz, un fond de investiţii care a finanţat în trecut companii precum Facebook, Airbnb sau Skype. Envoy comercializează o soluţie software pentru autentificarea şi înregistrarea vizitatorilor la intrarea în sediul compani­ilor. Soluţia este folosită de mulţi giganţi, prezenţi şi pe plan local, precum Uber, Pinterest sau Snapchat.

El este product owner pe patru dintre produsele companiei: aplicaţia de iPad pe care se înregistrează vizitatorii, tabloul web dedicat administratorilor şi două aplicaţii mobile «Passport» iOS şi Android, care pot fi folosite atât de angajaţi, cât şi de vizitatori.

„Acest rol îmbină atât experienţa mea de dezvoltare software şi management de proiect, cât şi înţelegerea afacerilor dobândită la MBA. Programul de MBA mă ajută să abordez problemele mai structurat, să înţeleg nevoile şi disponibilitatea de plată a clienţilor, să iau decizii bazate pe date sau să comunic pe înţelesul diverşilor interlocutori.“

Recent, în cadrul startup-ului, el s-a ocupat şi de un alt proiect, de implementare a unui sistem automatizat de tipărire de 'ecusoane' pentru vizitatorii companiilor. "Recent am lansat funcţionalitatea de tipărire de autocolante cu numele vizitatorilor la o imprimantă acesoriu, prin tehnologie Bluetooth. De la lansare deja am primit feedback de la mai multi clienţi că le-a uşurat viaţa, şi asta mi-a dat o satisfacţie profesională. Cand primeşti acel feedback de la clienţi uiţi de împrumutul la care înca ai de plătit rate”.

La Envoy, Cristian Popescu a implementat tranzitia la metodologia de dezvoltare Agile, îmbunătăţind considerabil oranizarea şi timpul de executie a proiectelor software.

Anterior, el a fost cel care a iniţiat şi condus tranziţia de la metodologia Waterfall către cea Agile şi la ACI Worldwide, în cadrul unuia dintre produsele strategice ale companiei, îmbunătăţind timpul de executie a proiectelor majore cu 25%.

Un MBA la o universitate de top ajută absolvenţii nu doar din perspectiva unui CV mult îmbunătăţit, ci şi din punct de vedere financiar, de multe ori ofertele de salarii şi oportunităţile disponibile fiind vizibil îmbunătăţite după finalizarea programului.

„În majoritatea cazurilor, există un spor destul de semnificativ după absolvire. Există însă anumite nuanţe: în general, simplul fapt că ai o diplomă de MBA nu înseamnă automat mărirea salariului. Ceea ce face diferenţa sunt cunoştinţele şi experienţa dobândită pe parcursul MBA-ului, care permit absolvenţilor să obţină un alt post plătit mai bine.“

Popescu explică totuşi că nu sunt rare cazurile în care absolvenţii devin antreprenori, condiţii în care, până pun afacerea pe picioare, îşi acordă salarii mult mai mici decât aveau înainte de MBA.

Cristian Popescu este absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, secţia Calculatoare, de la Universitatea Politehnica din Timişoara. Înainte de a pleca la Stanford pentru MBA, el a lucrat în ţară pentru ACI Worldwide, o multinaţională care produce software de plăţi electronice pentru bănci şi instituţii financiare. Cariera sa a început ca inginer de software, ulterior fiind promovat ca Project manager şi Senior Project manager.

Admiterea la Stanford s-a realizat pe baza evaluării unei aplicaţii care a cuprins: eseuri, recomandări, rezultatele în carieră, examenul GMAT, examenul TOEFL, rezultatele din facultate, precum şi un interviu. Practic, criteriile de admitere citate pe site-ul programului de MBA sunt "vitalitate intelectuală, potenţial demonstrat de leadership, precum şi calităţi şi contribuţii pe plan personal".

„Examenul GMAT, testul standard folosit de toate facultăţile de management internaţionale, a fost cel mai greu examen pe care l-am dat vreodată înainte să încep MBA-ul. Este un examen de anduranţă, care durează aproape 4 ore şi cuprinde în jur de 100 de probleme de matematică, logică, gramatică, sinteză şi scriere a două eseuri.“

Taxele de şcolarizare pe durata celor doi ani de studii au fost de aproximativ 120.000 de dolari, la care s-au adaugat cazarea, cheltuielile curente şi materiale de studiu în valoare de aproximativ 80.000 de dolari, povesteşte Cristian Popescu.

„O mică parte a sumei am finanţat-o cu economiile pe care le-am făcut în ţară şi prin vânzarea maşinii personale. Noroc că am primit o bursă parţială, precum şi un credit imens cu o dobândă mică, garantat de universitate. E uşor să  te laşi purtat de val când trăieşti pe credit, dar am căutat să fiu cumpătat cu cheltuielile.“

În ceea ce priveşte posibilitatea revenirii în ţară, Cristian Popescu spune că România are un mare potenţial de dezvoltare, mai ales în zona IT.

„Mă întristează totuşi să văd că suntem încă deficitari la capitolul «produse cu proprietate intelectuală românească». Mi-aş dori să mă întorc la un moment dat şi să pot aduce un mic aport la crearea unui branding de ţară mai puţin axat pe outsourcing şi mai mult axat pe creativitate. Sunt optimist văzând oameni de ispravă de acasă care au început să mişte lucrurile în această direcţie.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO