Suplimente

Fabrica de la Buziaş a belgienilor de la Megaprofil trimite jumătate din producţie la export

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Neferu

17.11.2014, 12:00 3382

Grupul belgian Joris Ide, care controlează producătorul de materiale de construcţii Megaprofil, a mizat în ultimii ani nu doar pe cererea venită de pe plan intern, ci şi pe exporturi către alte state din regiune.

Compania a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de circa 26 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, iar pentru anul acesta compania şi-a bugetat o creştere de 8% a rulajului.

„Noi am crescut cu 13% pe domestic şi undeva la 6% pentru vânzările la export în primele nouă luni ale acestui an“, spune Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide Group.

Exporturile reprezintă circa 50% din vânzările companiei, Megaprofil realizând livrări în ţări din regiune precum Serbia, Ungaria, Croaţia, Bosnia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Albania şi Republica Moldova, potrivit informaţiilor ZF.

Porfir afirmă că pe plan intern, din lipsă de cerere, supracapacitatea de producţie coroborată cu presiunea pe preţuri duce la compromisuri „de neimaginat“ la nivelul calităţii din partea unor competitori.

„Pe plan intern, cu caracter general, lipsa de viziune şi preocupare a gu­vernanţilor pentru susţinerea investiţiilor este problema oricărui jucător din piaţă, fiind de departe problema numărul unu a României“, spune Porfir.

Principalele produse comercializate de Megaprofil sunt panourile ter­moizolante, care generează circa două treimi din vânzări. De asemenea, Megaprofil comercializează profiluri şi hale metalice, ţiglă metalică, precum şi accesorii, iar operaţiunile din Europa de Sud-Est ale grupului Joris Ide se învârt în jurul unităţii de producţie pe care compania o deţine la Buziaş, judeţul Timiş.

Pe piaţa locală a materialelor de construcţii metalice, Megaprofil concurează cu jucători precum Ruukki, Coilprofil sau Lindab.

Sectorul local al materialelor de construcţii se ridică anual la circa 3 miliarde de euro, reprezentând aproape o treime din piaţa totală a construcţiilor. În industria materialelor de construcţii lucrau circa 36.000 de oameni la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO