Suplimente

Furnizorii de soluţii de securitate IT: WannaCry a grăbit unele proiecte, dar firmele încă nu conştientizează pe deplin riscurile unui atac

Mihai Scemtovici, manager general al companiei SolvIT Networks:  „Le sugerez companiilor să facă o comparaţie între bugetul alocat securităţii fizice (sisteme de supraveghere, firme de paza, sisteme de blocare, sisteme de alarmă etc.) care însumează milioane de euro şi bugetul de securitate IT, care este uneori Cenuşăreasa bugetelor“

galerie foto

Autor: Ioana Nita

29.05.2017, 17:50 124

Soluţiile de securitate IT trebuie să devină o prioritate pentru orice tip de instituţie şi companie, atât publice, cât şi private şi indiferent în ce industrie activează în condiţiile în care numărul de atacuri cibernetice este în continuă creştere, iar numărul de echipamente care se conectează la internet este tot mai mare, pe măsura ce tehnologia IoT („The Internet of Things”) devine tot mai accesibilă.

„La nivel mondial, până în 2020, peste 20 miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet, potrivit estimărilor Gartner. Astfel, vor exista tot mai multe echipamente şi chiar «lucruri», nu doar PC-uri, ci şi o serie de alte aparate care se vor conecta la internet prin intermediul tehnologiei IoT, inclusiv frigidere, şi care nu vor avea nicio soluţie de securitate IT. Iar majoritatea dintre acestea se vor conecta în mod wireless la internet”, a declarat Adrian Danciu, directorul pentru regiunea Europei de Sud-Est, în cadrul companiei americane Fortinet, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de securitate cibernetică la nivel global.

Marii producători de electronice, cum ar fi gigantul Samsung, a lansat deja de circa doi ani un frigider care se conectează la internet. Compania sud-coreeană a fost de altfel şi printre primii jucători care au lansat pe piaţă ceasurile inteligente. Astfel, spre deosebire de situaţia de acum câţiva ani de zile, utilizatorii folosesc în mod curent mult mai multe echipamente vulnerabile în faţa unor atacuri cibernetice -  de la telefoane mobile şi tablete la ceasuri inteligente, prize inteligente, becuri inteligente, alarme de incediu sau inundaţii, camere video IP de supraveghere sau senzori pentru deschiderea sau închiderea uşilor şi a ferestrelor. De asemenea, în mediul industrial, tot mai multe echipamente sunt conectate la internet prin intermediul tehnologiei M2M (machine to machine) - contoare electrice, aparate frigorifice, etc.  Toate aceste echi­pamente care devin inteligente prin conectarea la internet, devin în acelaşi timp şi posible ţinte de atac. Atât utilizatorii, cât şi companiile, nu conştientizează în mod real acest lucru nici măcar pentru propriile dispozitive şi echipamente folosite acasă sau în cadrul companiei, până în momentul unui atac cibernetic major aşa cum a fost atacul global WannaCry din data de 12 mai.

„Se simte impactul evenimentului de acum două săptămâni. Gradul de conştientizare a implicaţiilor pe care le are un atac cibernetic este mai mare acum în rândul companiilor locale. Înainte companiile conştientizau importanţa securităţii cibernetice, însă amploarea pe care a avut-o evenimentul WannaCry a determinat un interes şi mai mare faţă de aceasta. Începând de luni (prima zi lucrătoare după atacul cibernetic WannaCry – n. red.), am primit tot mai multe cereri pentru soluţii de securitate. Ne-au sunat companii care au zis că sunt interesate acum de o soluţie de securitate cibernetică, spunând că nu vor să fie ţinta unor astfel de atacuri”, a subliniat Danciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO