Suplimente

Importurile de roşii au fost de 280 de ori mai mari decât exporturile în 2016

Petre Daea, ministrul agriculturii: Ne confruntam cu importurile pe piaţa tomatelor.

Petre Daea, ministrul agriculturii: Ne confruntam cu importurile pe piaţa tomatelor.

Autor: Roana Rotaru

05.06.2017, 15:40 358

România importă de 280 de ori mai multe roşii decât exportă, din punct de vedere valoric, potrivit datelor Eurostat din 2016. Anul trecut România a importat roşii în valoare de peste 70 de milioane de euro şi a exportat de doar circa 250.000 de euro, înregistrând astfel un deficit comercial de 69,8 mil. euro, potrivit datelor publice.

Pentru a reduce deficitul comercial din sectorul tomatelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a dezvoltat un proiect de sprijin pentru producţia autohtonă de tomate, prin care alocă subvenţii de câte 3.000 de euro cultivatorilor de roşii în spaţii protejate, cu condiţia ca legumicultorii să îşi vândă producţiile în extrasezon, să obţină o producţie de cel puţin două tone de tomate, recoltate de pe o suprafaţă de cel puţin 1.000 metri pătraţi.

Pentru acest program au aplicat peste 6.700 de legumicultori din România, din care o parte au reuşit deja să livreze în pieţe primele roşii subvenţionate cu 3.000 de euro. Cele mai multe solicitări au venit din partea legumicultorilor din Olt, Giurgiu, Galaţi, Dolj, Buzău, Teleorman, Ilfov, Arad, Prahova şi Bihor, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Valorificarea producţiei de roşii cultivate în spaţii protejate se face în perioadele ianuarie-15 iunie şi în noiembrie - 20 decembrie. Iniţial primul termen de valorificare era până în 15 mai, însă din cauza condiţiilor meteorolgice vitrege din perioada sărbătorilor pascale, când unii fermieri s-au confruntat cu ninsori abundente şi îngheţ, ministrul agriculturii Petre Daea a hotârât să facă o derogare de la termenul iniţial, pentru ca fermieii să aibă suficient timp să îşi valorifice producţiile.

„Cine se gândea anul trecut că în această perioadă (prima parte a lunii mai – n.red.) sunt peste 100 de producători de tomate în pieţe româneşti? Ne confruntam cu importurile. Iată de astăzi pe pieţele româneşti există atât tomate din import, cât şi tomate româneşti. Şi vă spun un lucru care pe mine mă bucură: consumatorii  preferă astăzi produsele româneşti, deci începem să câştigăm piaţa”, a spus Petre Daea, ministrul agriculturii, în cadrul unei vizite de lucru ce a avut loc recent în judeţul Ialomiţa.

Anul trecut, Turcia - principala ţară din care România importă roşii- a trimis la noi în ţară tomate în valoare de 25,2 milioane euro, fiind astfel responsabilă de mai bine de o treime din valoarea totală a importurilor de roşii din 2016, potrivit datelor Eurostat. După Turcia următoarele ţări din care importăm roşii, după valoarea exporturilor din 2016, sunt Italia (9,8 mil euro), Spania (9,2 mil. euro), Olanda (7,2 mil. euro), Germania (6,4 mil. euro) şi altele.

România produce în jur de 700.000 de tone de roşii anual, potrivit celor mai recente date publicate de Institutului Naţional de Statistică (INS), date aferente anului 2015, roşii care se consumă local, dar care se găsesc în pieţe, în mare parte, doar pe timpul verii.

România ar avea nevoie de circa 770.000 de tone de roşii anual pentru a acoperi necesarul de consum din producţia internă, potrivit calculelor ZF raportate la un consum mediu anual de 38,8 kilograme de roşii pe cap de locuitor şi o populaţie de 19,8 milioane de români, potrivit datelor INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO