Suplimente

Noul rai al investitorilor. Recoltele bogate obţinute de fermierii români au atras atenţia investitorilor străini dispuşi să plaseze sute de milioane de euro în agrobusinessul românesc

Noul rai al investitorilor. Recoltele bogate obţinute de...

Autor: Roana Rotaru

23.05.2018, 01:43 819

După o perioadă în care tranzacţiile din agricultură erau sporadice, Agricost, cea mai mare fermă de cereale din România este pe punctul de a ajunge pe mâna arabilor de la Al Dahra, în timp ce alţi doi traderi români din top 20 anunţă că sunt în căutarea unor parteneri pentru extinderea businessului, respectiv grupurile BriseGroup şi Cereale Colect Distribution.

După un an agricol deosebit, producţiile agricole din 2018 sunt greu de egalat cu cele din 2017, însă fermierii care vor câştiga lupta cu seceta vor trage linia pe plus anul acesta.

Agricultura României s-a bucurat de condiţii meteo favorabile în 2017, un an cu producţii record la majoritatea culturilor, recolte bogate care au făcut ca valoarea producţiei agricole să ajungă la 17,8 mld. euro anul trecut.

Sectorul zootehnic nu a reuşit însă să ţină pasul cu cel vegetal. România pierde în fiecare an din efectivele de animale, în special din numărul de bovine, porcine şi păsări, potrivit statisticilor oficiale, o situaţie care accentuează dependenţa României de carne din import.

În perioada 2006-2017, efectivele de bovine şi porcine ale României au scăzut cu circa o treime, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Veştile bune vin însă din două direcţii importante: fermierii români au început să înţeleagă avantajele asocierii în cooperative, iar marile lanţuri de magazine încep să se obişnuiască să lucreze cu astfel de organizaţii de producători.

De la începutul anului, doi din top trei retaileri din România au anunţat parteneriate cu producători locali, pentru achiziţia de carne de porc, de mânzat şi de oaie, parteneriate esenţiale pentru agrobusinessul românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO