Suplimente

Pe dumneavoastră ce vă ţine treji noaptea, domnilor miniştri?

Pe dumneavoastră ce vă ţine treji noaptea, domnilor...

Autor: Roxana Petrescu

20.03.2018, 00:06 495

Anul acesta, Mariana Gheorghe trebuie să-şi încheie mandatul la vârful OMV Petrom, companie fără rival la nivelul dimensiunii strategice pentru economia românească.

OMV Petrom extrage tot petrolul din România, are jumătate din producţia de gaze şi este implicată în explorările din Marea Neagră, într-un proiect care până acum a avut nevoie de peste 2 miliarde de dolari, doar pentru dezvoltare.

Mariana Gheorghe a stat la vârful OMV Petrom 12 ani de zile.

În aceşti 12 ani, Mariana Gheorghe a avut discuţii privind energia cu următorii miniştri: Codruţ Şereş, Varujan Vosganian, Adriean Videanu, Ion Ariton, Lucian Bode, Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea, Constantin Niţă, Răzvan Nicolescu, Victor Grigorescu, Toma Petcu, Anton Anton.

 

12 miniştri ai energiei.

 

Câte unul pentru fiecare an, în medie.

Într-o discuţie cu Ziarul Financiar, la final de mandat, Mariana Gheorghe spunea:

„Din 12 ani de mandat, circa 4-6 ani au fost de criză. Este un timp în care am fi putut poate să creştem, dar în care am fost obligaţi să tăiem costurile. A fost un efort de reorganizare extraordinar. Poate că a durat mai mult decât ne-am fi dorit, dar am reuşit să combinăm această perioadă cu elemente de creştere. Dacă este un lucru care m-a ţinut trează noaptea, a fost acest proces de restructurare, dar ca manager am făcut ce era mai bun pentru companie într-un moment dat. Acum avem posibilitatea financiară de a creşte, interior şi exterior“, spunea Mariana Gheorghe în acest ultim interviu din funcţia care i-a marcat cariera.

Sub conducerea Marianei Gheorghe, OMV Petrom s-a schimbat fundamental, a intrat în zone noi de business, altele au fost tăiate de fier vechi. La final, au fost 12 ani de decizii.

În timp ce CEO-ul OMV Petrom nu dormea noaptea, peste Ministerul Energiei plutea un somn dulce, ca în povestea Frumoasa din Pădurea Adormită. Rareori a fost tulburată această plutire. Poate o anchetă, o condamnare să fie motive de stres.

La ultima ediţie a ZF Power Summit, cea de-a şaptea, invitatul special a fost Anton Anton, noul ministru al energiei. A devenit deja o tradiţie pentru ZF Power Summit să aibă în fiecare an un nou ministru al energiei.

Cum va arăta strategia? V-aţi pus la punct? Da, cred că da, a răspuns Anton Anton. Ministrul a mai spus că va comunica altă dată detalii despre strategie pentru că lucrurile se mai schimbă.

Ce facem cu gazul din Marea Neagră? Este o şansă chimia, racordarea milioanelor de case din România la reţea astfel încât să nu mai ardă lemne? Nu-mi puneţi mie în cârmă toată industria. E o chestie care ţine de dezvoltarea industrială, a răspuns Anton Anton.

Cum va arată mixul energetic? Cum va evolua consumul? De unde vin banii pentru investiţii? Care sunt investiţiile care au sens? Cum atragem profesionişti în energie? În ce investim banii câştigaţi în arbitraje internaţionale? Ce facem cu Ungaria care devine hub energetic cu gazul din Marea Neagră?

Pe dumneavoastră domnilor miniştri ai energiei, 12 la număr, ce v-a ţinut noaptea treji? Semnăturile nepotrivite sau evoluţia mixului energetic? Anchetele sau cum sa facă România asta atât de plină de resurse astfel încât să nu mai fie nimeni care să ardă coceni pentru căldură?

În ianuarie, anul viitor, România va trebui să depună la Comisia Europeană un plan de acţiuni până în 2030 pe partea de energie-mediu astfel încât să se încadreze în noile ţinte privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică. Acest plan va fi strategia energetică a României iar pentru realizarea acestuia a rămas mai puţin de un an.

Credeţi că aţi dormit destul, domnilor?

 
Roxana Petrescu este Editor energie - Ziarul Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO