Topurile ZF

Top 100 al firmelor care au facut afaceri cu statul in 2008

Top 100 al firmelor care au facut afaceri cu statul in 2008
23.03.2009, 21:33 557

Oamenii de afaceri Nelu Iordache (Romstrade), Dorinel Umbrarescu (Spedition) si Florea Diaconu (Delta ACM) sunt principalii castigatori de anul trecut ai unor contracte de sute de milioane de euro semnate cu statul roman.
Romprest Service, Romstrade, Spedition UMB, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 si Petrom, cea mai mare companie romaneasca, au castigat anul trecut 3,92 mld. lei (1,06 mld. euro) in baza unor contracte de achizitii publice incheiate cu diverse institutii din administratia locala si centrala din toata tara.
Topul principalilor castigatori ai contractelor publice, realizat pentru perioada 1 ianuarie 2008 - 29 ianuarie 2009, este intocmit pe baza datelor raportate de catre companii in cadrul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Din 2007, toate institutiile sunt obligate sa comunice Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) numele firmelor cu care au semnat contracte de achizitii publice.
Prima companie din topul pe 2008 - Romprest Service, care asigura servicii de salubritate, curatenie, paza si securitate, constructii si intretinerea drumurilor, a castigat anul trecut prin licitatie contractul de salubritate cu Primaria sectorului 1 al Capitalei. Incheiat pe o perioada de 15 ani, contractul se ridica la o valoare totala de 900 mil. lei (250 mil. euro). Tot anul trecut, compania a castigat, alaturi de UTI Facility Management, un contract de peste 148 mil. lei (41 mil. euro ) cu Posta Romana, pentru a furniza servicii de curatenie, mentenanta si intretinere a cladirilor si instalatiilor institutiei pe o perioada de patru ani.
Romprest, cu afaceri estimate la 75 mil. euro pe 2008, are ca actionar majoritar fondul de investitii britanic 3i (peste 44%), care mai detine participatii la compania de servicii medicale private Centrul Medical Unirea si la producatorul local de aplicatii de mesagerie electronica Gecad Technologies. Alaturi de 3i, care este administrat de 3TS Capital Partners (fond al companiei americane Cisco), din actionariatul Romprest mai fac parte fondul de investitii Detaco (42,7% din titluri) si Aeroportul International Henri Coanda (10%), care cauta sa isi vanda participatia. Printre actionarii Detaco se afla, potrivit informatiilor din piata, si omul de afaceri Florin Walter, care detine actiuni si la echipa de fotbal Dinamo Bucuresti. De altfel, si Cristian Borcea, directorul executiv al Dinamo, era unul dintre actionarii minoritari ai Romprest. El si-a vandut participatia de 20% fondului Detaco in 2007.
Urmatorii jucatori din top - Romstrade Giurgiu si Spedition Bacau - activeaza in domeniul infrastructurii rutiere si se aflau pe pozitiile 2, respectiv 1 cu un an in urma. In 2007, cele mai multe venituri ale celor doua firme au rezultat Romstrade, care a avut afaceri de 198 mil. euro in 2007, este controlata de Nelu Iordache, patronul companiei aeriene low-cost Blue Air. Spedition UMB, cu un rulaj de 45 mil. euro in 2007, apartine familiei Umbrarescu.
Valoarea contractelor incheiate de cele doua firme se ridica anul trecut la 1,776 mld. lei (482,4 mil. euro), fata de 597 mil. lei (178,8 mil. euro) in 2007.
PA&CO International (Costel Casuneanu) si Tel Drum - alte doua companii care activeaza pe acelasi segment si care se aflau in topul primilor cinci furnizori din 2007 - se regasesc pe pozitiile 46, respectiv 23 in 2008.
Compania Vega '93, specializata tot pe infrastructura rutiera, se regaseste si de data aceasta in topul zece al principalilor contractanti. Vega '93 este controlata de Corneliu Istrate si Maricel Pacuraru.
Argecom, care realizeaza constructii civile, industriale, de drumuri si poduri, a raportat in 2007 un rulaj de 93,1 mil. lei (27,9 mil. euro). Compania, controlata de Gheorghe Axinte, avea datorii de 55,5 mil. lei (16,6 mil. euro) si creante de 19,5 mil. lei (5,8 mil. euro).
In portofoliul de clienti ai companiei se numara Consiliul Judetean Arges, CNADNR, Dr. Oetker sau RENEL.
Nicolae Petri, actionarul companiei Diferit din Cluj, specializata in constructii si reabilitari de drumuri si poduri, spune ca a incheiat anul trecut contracte cu Primaria din Cluj si cu Compania Nationala de Drumuri.
Dioma International Exim, care activeaza in acelasi domeniu, a realizat constructii si reabilitari stradale pentru mai multe institutii din Bucuresti si Ilfov, potrivit actionarului principal, Marin Dumitru. Dioma a avut afaceri de 40,5 mil. lei (12,1 mil. euro) in 2007 si datorii de 30,7 mil. lei (9,2 mil. euro).
Compania a castigat anul trecut un contract de aproximativ 25 mil. euro pentru reabilitarea infrastructurii stradale din sectorul 5. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, in 2003, Dioma ar fi primit alaturi de alte doua companii fonduri pentru ajutoare sociale din partea Primariei sectorului 5. Primarul Marian Vanghelie a fost acuzat atunci de deturnarea a peste 9.3 miliarde lei, suma destinata subventionarii energiei termice. Reprezentantii Curtii de Conturi au precizat nu au informatii despre rezultatul controlului din 2003.
Aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor, ASSI administreaza la nivel national SEAP prin intermediul site-ului e-licitatie.ro.
Cu toate acestea, cifrele s-ar putea sa nu reflecte valoarea totala a contractelor de achizitii publice, intrucat nu toate licitatiile sunt raportate pe site-ul e-licitatie.ro.
Primele 100 de companii din top au incheiat in 2008 si in prima luna a acestui an contracte in valoare de circa 8.580 mld. lei (2,32 mld. euro). Prin contrast, mai putin de jumatate din aceasta suma, respectiv 1,4 mld. euro, a fost realizata in 2007 de primii 500 de furnizori.
Valoarea achizitiilor publice desfasurate online prin intermediul site-ului e-licitatie.ro a totalizat 1,116 mld. lei (303,22 mil. euro) in 2008, de peste trei ori mai mult decat in anul precedent, cand nivelul a fost de 302,17 mil. lei (90,5 mil. euro).
Nivelul relativ scazut din 2007 ar putea fi explicat de faptul ca majoritatea licitatiilor si procedurilor de atribuire nu se realizau electronic. Hotararea de Guvern nr. 198 adoptata in martie 2008, potrivit caruia minimum 20% din totalul achizitiilor publice din Romania trebuie sa se desfasoare electronic, pare sa fi sporit numarul de contracte derulate pe internet, chiar daca pragul vizat nu a fost atins.
Suma de 1,116 mld. lei reprezinta doar 2% din totalul achizitiilor publice pe anul trecut, potrivit datelor ASSI. Procentul este insa in crestere fata de pragul de 0,94% consemnat in 2007.
"In urma cercetarilor efectuate pentru a determina cauzele nerespectarii pragului legal au fost depistate o serie de motive dintre care amintim: lipsa anumitor tipuri de proceduri in sistem (proceduri ce s-au dezvoltat pe parcurs si au devenit functionale la finalul anului 2008), lipsa unei game variate de produse de catalog publicate, lipsa cunostintelor necesare pentru operarea sistemului si nu in ultimul rand lipsa unor sanctiuni legale pentru nerespectarea pragului prevazut", au declarat oficialii ASSI.
Avand in vedere ca suma mentionata reprezinta doar 2% din totalul achizitiilor publice, datele ASSI arata ca valoarea totala a achizitiilor statului realizate in 2008 se ridica la 15,16 mld. euro, adica aproximativ 12% din Produsul Intern Brut (PIB). Bugetul consolidat pe 2008 a fost de circa 29% din PIB, respectiv 38,8 mld. euro.
e-licitatie.ro vizeaza simplificarea si eficientizarea procedurilor de realizare a achizitiilor publice atat pentru furnizori (ofertanti), cat si pentru cumparatori (autoritati contractante; oricare organism al statului - autoritate sau institutie publica - care actioneaza la nivel central, regional sau local). Initiat de catre Guvernul Romaniei, portalul e-licitatie.ro a fost lansat pe 4 martie 2002 si a costat 4,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO