Un start-up pe zi

„Dacă una din zece firme trece pe piaţa principală, AeRO şi-a îndeplinit rolul”. Platforma AeRO, noua speranţă pentru antreprenori de a obţine finanţare

Fotograf: Victor Ciupuliga

Fotograf: Victor Ciupuliga

Autor: Ioana Tudor

26.02.2015, 00:08 1391

Bursa de la Bucureşti are platformă pentru IMM-uri la fel ca bursa din Varşovia şi cea de la Londra şi porneşte la drum cu firma de curierat  Delivery Solutions şi fondul de investiţii polonez Carpathia Capital.

Bursa a relansat ieri sis­temul alternativ de tranzacţionare sub sigla AeRO, oferind o salvare pentru firmele mici şi mijlocii cu afaceri îndrăzneţe şi potenţial mare de dezvoltare care au nevoie de finanţare.

Aşa cum bursa de la Varşovia şi-a creat în 2007 un sistem alternativ de tran­zacţionare prin care a atras peste 400 de companii cu o capitalizare de 2,2 miliarde de euro, iar cea de la Londra ope­rează de 20 de ani o piaţă dedicată star­t-up-urilor ajunsă la 3.000 de firme, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a re­gândit platforma alternativă de tran­zacţionare pentru a atrage IMM-urile în condiţiile în care băncile nu cre­di­tea­ză companii aflate la început de drum.

Relansarea sistemului alternativ a coincis cu debutul la tranzacţionare a două companii: firma poloneză Car­pathia Capital (simbol bursier CRPC), o companie de tip fond de venture ca­pital evaluat la 5,5 mil. lei, şi firma locală de curierat cu livrare în aceeaşi zi Delivery Solutions, opera­torul Sa­meday (SDAY), cu o capita­lizare de 7,8 mil. lei. Sameday a fost înfiinţată în 2007 şi a ajuns în 2014 la afaceri de 6,8 mil. lei şi profit de 455.000 de lei.

„Prin AeRO nu se inventează roata, în toată lumea există sisteme alternative de tanzacţionare ca poartă de intrare a companiilor pe piaţa principală. Dacă una din zece companii listate pe această piaţă reuşeşte să treacă pe bursă cu un IPO, atunci AeRO şi-a îndeplinit rolul”, spune Octavian Molnar, directorul general al firmei de brokeraj IFB Finwest.

În prima zi de tranzacţionare, investitorii au cumpărat circa 32.500 de acţiuni Sameday reprezentând 3,2% din capitalul social al companiei, valoarea totală a tranzacţiilor ridicându-se la aproape un sfert de milion de lei, în timp ce Carpathia Capital a atras 7.900 de lei de la investitori.

Potrivit lui Molnar, potenţialul de creştere al companiilor tinere listate pe AeRO este mai mare decât al celor mature aflate la tranzacţionare pe piaţa principală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO