Banca Transilvania

Concentrare puternica de actiuni pe Banca Transilvania

Concentrare puternica de actiuni pe Banca Transilvania
17.10.2013, 00:00 245

In ultimile luni, mai multe fonduri sau banci de investitii strane au cumparat aproximativ 10% din actiunile Bancii Transilvania. Eforturile acestor investitori de a-si mari participatia la banca s-au intensificat in ultimile saptamani, brokerii de la Bursa de Valori afirmand chiar ca in spatele acestor fonduri s-ar ascunde interesul unui grup financiar interesat sa preia banca.

Conform informatiilor din piata, toate cele trei societati de investitii financiare (SIF) care detin pachete importante de actiuni la Banca Transilvania au fost contactate pentru a vinde.


In prezent, datorita statului de infiintare al Bancii Transilvania, nici un actionar in afara de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) nu poate detine mai mult de 5% din actiunile bancii. In afara de membrii fondatori ai bancii, singurii investitori care detin pachete apropiate de nivelul de 5% sunt SIF Banat - Crisana si SIF Oltenia. SIF Moldova detine, de asemenea, un pachet 2 - 3% din actiuni.


În ultimile saptamani, am primit telefoane din doua directii. De la societatile de brokeraj, care vor sa cumpere actiunile pentru clienti, si de la conducerea Bancii Transilvania, care vroia sa se asigure ca nu vindem", afirma un reprezentant al unuia din cele trei SIF, care nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea.

Brokerii spun ca SIF Moldova este aproape de a ajunge zilele acestea la un acord de a-si vinde actiunile detinute la banca.


Datorita eforturilor intense ale fondurile de investitii straine, prin intermediul unor societati de brokeraj, de a cumpara pachete mari de actiuni la Banca Transilvania, in piata au inceput sa circule din ce in ce mai insistent zvonuri ca un grup financiar strain incearca sa isi asigure, indirect, o pozitie importanta in actionariatul banciii. Pozitie de care sa profite apoi pentru a prelua controlul bancii.

 

"Am observat si noi ca in ultimile sase luni 8 - 9 fonduri si banci de investitii straine au cumparat fiecare pachete de 1 - 1,5% din actiunile Bancii Transilvania. Refuz sa cred ca cineva are in acest moment intentii de preluare ostila. Cred insa ca sunt investitii de portofoliu si practic, acestia cumpara in acest moment cresterea pe care am realizat-o in ultimii ani si cresterea viitoare", a declarat pentru Ziarul Financiar Horia Ciorcila, presedinte Consiliului de Administratie si unul din membrii fondatori ai bancii.


Banca Transilvania este una din ultimile banci din Romania care nu se afla in proprietatea unui grup financiar european. In acest context, interesul din jurul bancii a fost ridicat in ultimul an, multe bancile straine care vor sa intre sau sa se dezvolte in Romania luan in considerare achizitia Bancii Transilvania.


Conform informatiilor din piata, cea mai interesata de achizitia Bancii Transilvania este banca maghiara OTP, care a dorit sa participe si la privatizarea BCR sau la vanzarea Bancii Tiriac.


In prezent, membrii fondatori ai bancii detin 35 - 40% din actiuni. BERD detine o participatie de 15%. In afara de membrii fondatori si cele trei SIF nu exista alti actionari cu pachete mari de actiuni. Ceea ce inseamna ca o preluare a bancii, chiar in conditiile in care BERD si cele trei SIF vand, ar putea fi foarte dificila.

 

"Statutul de infiintare al bancii da actionarilor fondatori anumite drepturi care ar face foarte grea o astfel de preluare. In plus, nu cred ca vreun investitor din acest nucleu va vinde", afirma Ciorcila.

 

Fondurile de investitii care detin cumulat aproximativ 10% din actiunile Bancii Transilvania au cumparat in special prin intermediul societatilor de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (parte a grupului austriac Raiffeisen), ING Securities Romania (din grupul olandez ING) si Alpha Finance Romania (din grupul elen Alpha).

Datorita achizitiilor sustinute de actiuni, actiunile Banca Transilvania au atins in ultimile sedinte de tranzactionare un maxim istoric (luand in considerare si actiunile gratuite distribuite in primavara anului trecut) de 5.000 de lei/actiune. La acest pret, care a fost si cotatia de inchidere a sedintei de ieri, capitalizarea bursiera a bancii este de 150 de milioane de dolari.

 

Cele mai multe achizitii de actiuni ale investitorilor straini au fost realizate insa prin intermediul Raiffeisen Capital & Investment, societate de brokeraj care a adus pe piata romaneasca anul trecut mai multe fonduri de investitii regionale.

 

Dintre acestea, o parte au devenit actionari ai Banca Transilvania. Danube Tiger de exemplu, fond administrat de societatea austriaca Hyposwiss, detinea pe 17 decembrie 2003, conform raportului fondului, actiuni Banca Transilvania in valoare de circa 2,5 milioane de dolari. La cotatia din acea perioada, pachetul reprezenta aproximativ 1,5 - 2 % din actiunile bancii.


Conform ultimilor informatii, chiar si Raiffeisen Austria detine 1% din actiunile Banca Transilvania.


Raiffeisen Capital & Investment este si in prezent cumparator activ pe Banca Transilvania, fiind una din societatile de brokeraj care cauta pachete de actiuni mari (prin care si cele detinute de SIF).

 

"Am cumparat actiuni Banca Transilvania pentru clienti, insa din motive pur investitionale. Am adus anul trecut pe piata romaneasca mai multe fonduri regionale de investitii si era normal ca acestea sa isi indrepte atentia si spre Banca Transilvania. Achizitiile de actiuni pentru aceste fonduri nu ascund nici o intentie de preluare ostila, fiind doar investitii de portofoliu", a declarat pentru ZF Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment.

 

Una din societatile de brokeraj care au fost foarte active pe Banca Transilvania anul trecut este si BRD Securities, parte a grupului BRD - Societe Generale. BRD a cumparat anul trecut, tot pentru fonduri de investitii straine, mai multe procente din capitalul Banca Transilvania. Conform unor surse din piata, si actiunile cumparate prin intermediul BRD Securities sunt vizate de investitorii care cauta in prezent sa isi mareasa participatia la Banca Transilvania.

 

Banca Transilvania a fost infiintata in urma cu zece ani de mai multi oameni de afaceri din Cluj, avand un capital initial de 4 milioane de dolari. In prezent, banca valoreaza 150 de milioane de dolari.

 

De la infiintare pana in 2002, conducerea bancii a fost asigurata de Iosif Pop, un bancher cu experienta in sistemul bancar romanesc. Dupa intrarea BERD, in 2001, cei care controleaza banca au dorit o noua strategie de dezvoltare dar s-au izbit de opozitia lui Iosif Pop. Acesta a fost schimbat iar la conducere a fost adus olandezul Robert Rekkers, cel care conduceea operatiunie ABN Amro Romania.

 

Rekkers a venit cu o alta viziune de dezvoltare si pozitionare pe piata a bancii, mergand pe un ritm agresiv de crestere, in special pe partea de retail. Olandezul a adus in echipa de management bancheri tineri.


La sfarsitul lui septembrie a anului trecut, Banca Transilvania avea active bilantiere de 430 de milioane de dolari , detinand o cota de 2% din totalul activelor din sistemul bancar romanesc.

 

Potrivit ultimelor date financiare facute publice Banca Transilvania a obtinut, in primele noua luni ale lui 2003, un profit brut de circa 12 milioane de dolari. razvan.voican@zf.ro ; oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO