ZF 15 ani

Raul Ciurtin, Albalact: "Îmi doresc ca peste alţi 15 ani ZF să fie tot aici, pe biroul meu"

Raul Ciurtin, Albalact: "Îmi doresc ca peste alţi 15...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.11.2013, 12:30 740

Raul Ciurtin, preşedintele şi directorul general al Albalact, cel mai mare producător de lactate cu capital majoritar românesc, spune că Ziarul Financiar a devenit unul dintre cele mai importante canale de comunicare, locul unde se întâlnesc oamenii de business şi schimbă informaţii, dar şi o oportunitate de dialog cu autorităţile.

„"Chiar şi în perioada de efervescenţă a presei româneşti, Ziarul Financiar s-a detaşat de alte publicaţii de business prin conţinutul său echilibrat şi valoros. De-atunci, îl citesc în fiecare zi cu acelaşi interes şi cred că mi-a fost de ajutor în unele decizii pe care le-am luat. Mă bucur să văd că Ziarul Financiar a rezistat peste ani, a crescut odată cu mediul de business din România şi, mai mult decât atât, a devenit unul dintre cele mai importante canale de comunicare, locul unde oamenii de business se întâlnesc şi schimbă informaţii şi o oportunitate de dialog cu autorităţile. Felicit Ziarul Financiar pentru cei 15 ani de jurnalism de calitate şi îi doresc ca peste alţi 15 ani să fie tot aici, pe biroul meu”."

Raul Ciurtin, 41 de ani,  este unul dintre cei mai tineri oameni de afaceri din domeniul lactatelor şi conduce al treilea cel mai mare jucător local  din industrie, cu afaceri de 77 milioane de euro anul trecut, reuşind să se menţină în top după multinaţionalele Danone sau FrieslandCampina.

În 2012, Albalact a dublat capacitatea fabricii Rarăul din Câmpulung Moldovenesc pentru producerea brânzei de vaci, care a adus Albalact pe locul al doilea în topul producătorilor de brânză proaspătă de vaci, cu o cotă valorică de 9%. Compania mai deţine o unitate de producţie în localitatea Oiejdea din judeţul Alba.

„"Facem parte din România, eu şi compania pe care o conduc. Am crescut o afacere care a dezvoltat, alături de alte afaceri, economia României, la fel cum un angajat contribuie prin munca sa la dezvoltarea companiei pentru care lucrează. România este o companie cu multe resurse, umane şi materiale, trebuie doar să ştim să le folosim raţional şi onest, să construim o echipă care să poată funcţiona unitar, să avem un “management” eficient care pune lucrurile în perspectivă şi nu urmăreşte doar propriile interese. E un model ideal, e adevărat, dar el chiar funcţioneaza în alte ţări, şi chiar cu resurse mai puţine. De ce să nu funcţioneze şi la noi?”"

Acum 15 ani românii construiau, ridicau şi sperau

În 1998, când lua naştere Ziarul Financiar, Raul Ciurtin avea 26 de ani, tocmai ieşea de pe băncile facultăţii de medicină şi se pregătea să preia frâiele Albalact.

„"Acum 15 ani eram un proaspăt medic stagiar, puţin dezorientat dar încrezător, îmi cautam drumul ca orice tânăr care crede că are în faţă o viaţă plină de promisiuni, nu ştiam încă ce înseamnă management-ul, dar cred că deja îmi încolţeau în minte gânduri de viitor care nu se potriveau cu ceea ce făceam la momentul acela. Un an mai târziu, viaţa mi s-a schimbat radical şi la vârsta la care tinerii încă mai visează, eu a trebuit să învăţ repede să redresez o companie falimentară. După 15 ani, fabrica falimentară a ajuns cea mai mare companie de lactate cu capital majoritar românesc din ţară. Eu nu mai sunt tânărul visător de-atunci, dar nu mi-am pierdut din încredere, încredere că lucrurile se vor aşeza mai bine şi că mai sunt încă multe de făcut.”"

Totodată, managerul spune că acum 15 ani românii construiau şi sperau şi speră că peste 15 ani să vadă o Românie mai stabilă.  „"Acum 15 ani, România era un “tărâm al făgăduinţei”, o lume entuziastă, care construia, ridica, spera, astepta, oferea, primea. De-atunci, totul s-a petrecut ca într-un vârtej, România a evoluat spectaculos şi s-a adaptat neaşteptat de repede la mersul lumii, a trecut prin evenimente mari care i-au adus schimbări importante, dar au şi înfrânat-o. De departe, expansiunea informaţiei a adus cele mai mari transformări în viaţa noastră. Suntem în era în care informaţia dictează şi dă puteri, dar nu întotdeauna în sensul bun. Sunt multe momente importante de evocat, dar m-aş opri asupra momentului în care s-a instalat recesiunea. Criza ne-a obligat să ne “maturizăm” mai repede, să ne reconsiderăm planurile şi strategiile şi să consolidăm, a reaşezat nişte valori şi a schimbat perspectivele. Trăim încă într-o Românie contradictorie din multe puncte de vedere. Peste 15 ani, văd o Românie mai stabilă, daca ar fi să dau curs laturii mele optimiste”."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO