ZF 15 ani

Românii beau de două ori mai multă bere decât în urmă cu 20 de ani

Românii beau de două ori mai multă bere decât în...

Autor: Ioana David

19.11.2013, 12:42 334

Vânzările de bere s-au dublat în intervalul 1998 – 2012 arată un calcul al ZF pe baza informaţiilor Asociaţiei Berarii României, astfel că românii au ajuns să se numere printre cei mai mari consumatori de bere din Europa.

De la 44 de litri pe cap de locuitorul în 1998, anul trecut consumul ajunsese la 90 de litri, ceea ce situează Românie pe locul şase în Europa. Considerate un barometru al economiei, vânzările de bere au reflectat creşterea puterii de cumpărare, iar evoluţia pozitivă a atras marii berari ai lumii precum Heineken, SABMiller sau Molson Coors, care au ajuns să-şi dispute acum piaţa locală.

Singurul producător local care a reuşit să se impună pe piaţa este Romaqua (care are branduri precum Albacher, Dorfer sau Mühlbacher).

Creşterea consumului nu a adus şi creşterea proporţională a numărului de fabrici de bere, ci dimpotrivă. Dacă în 1994 erau active 125 de fabrici, în prezent numărul acestora a scăzut sub 20. Ultima „victimă“ a fost fabrica Ursus de la Cluj, care a fost demolată anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO