ZF 15 ani

Ziarul Financiar, locul unde inveţi să fii primul

Ziarul Financiar, locul unde inveţi să fii primul

Autor: Roxana Grigorean

02.12.2013, 10:52 4367

Ce subiecte sunt azi? O intrebare care 3 ani si jumatate m-a facut sa caut, sa investighez, sa cresc. Este cea mai buna intrebare care mi s-a pus vreodata, iar cateodata, marturisesc, a fost si cea mai grea dintre toate.

Pentru ca ridica alte 1.000 de intrebari pe care trebuie sa ti le pui si sa le pui, la randul tau. Doar asa realizezi ca nu exista intrebare gresita cand, la 20 de ani, stai fata in fata cu manageri de top, incercand sa scoti la iveala stirea care conteaza.

Nu stiam nimic despre curierat, nici despre transporturi, nici despre hoteluri, nici despre AVAS. Imi amintesc si acum, momentul cand mi-au fost puse primele domenii in brate. Era perioada concediilor de vara, iar toata lumea parea ca amortise de caldura, departe de birouri. Dimineata, cand porneam spre redactie, habar n-aveam ce as putea sa scriu relevant. Dadeam telefoane si mail-uri non stop, la inceput cu o strangere de inima, pana cand a devenit ceva firesc. De la habar n-am ce sa scriu azi, am ajuns la afaceri care se dublau de la an la an, la tranzactii de milioane de euro, la hoteluri in faza de constructie care se concretizau pe prima pagina a ziarului, la tendinte care schimbau traiectoria unui business, dar si la primele semne de criza. Pietele mele erau mici in 2003-2004 cand incepusem sa scriu despre ele, dar am avut bucuria ca au crescut odata cu mine. Am ajuns sa iubesc curieratul, industria hoteliera, transporturile, desi mai degraba m-au ales ele pe mine, decat eu pe ele.

Am ajuns sa argumentez, sa nu contenesc sa caut, sa ma lupt pentru fiecare articol. Pentru ca trebuia sa fiu prima.  Nu exista nimic mai rau in lume decat sa pierzi o stire, sa-ti fi scapat ceva printre degete. Zilele se numarau in semne, noptile in idei pentru a doua zi. Nu realizam intru totul – si era bine ca era asa – impactul pe care o stire il putea avea.  Si acum mai stiu, daca ma las un pic pierduta in timp, gradul de ocupare, marja de profit, cresterea anuala a vreunei companii de care obisnuiam sa scriu. Si chiar si acum, dupa cinci ani, pot sa insir intr-o secunda cei mai importanti jucatori si sa vorbesc despre ei la nesfarsit, pana cand as plictisi, cu siguranta, toata lumea din jur. Dar inca m-as stradui sa raspund corect la intrebarile lui Sorin, sunt sigura de asta.

Am invatat, pe propria piele, ceea ce Fini si Sorin obisnuiau sa ne spuna. Meseria de jurnalist nu incepe la 9 si nu se termina la 7, cand pleaca ziarul la tipar. Meseria de jurnalist incepe si nu se termina niciodata. Asta am invatat la Ziarul Financiar. Cand faci parte din echipa unui lider, trebuie sa fii si tu un lider. La multi ani, Ziarul Financiar! La multi ani, draga echipa ZF!

Roxana Grigorean este fost redactor ZF. În prezent lucrează în cadrul companiei Samsung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO