ZF 24

10 milioane de euro pentru 100 de kilometri de piste pentru biciclete în Bucureşti

10 milioane de euro pentru 100 de kilometri de piste...

Autor: Roxana Alexe

29.04.2014, 16:45 243

Aproape 98 de kilometri de piste noi pentru biciclete ar putea fi amenajate în Capitală pe 60 de străzi, alături de 78 de parcări pentru biciclete şi 18 centre de închiriere, valoarea investiţiei fiind de aproape 10 milioane euro, potrivit unui proiect supus, marţi, dezbaterii CGMB.

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se află proiectul privind implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Capitalei.

Potrivit raportului de specialitate, se impune transformarea vechiului sistem al reţelei de circulaţie în unul nou, eficient, flexibil şi capabil să preia cererea tot mai mare de deplasare.

"Primăria Municipiului Bucureşti şi-a propus a realiza o reţea mai extinsă a pistelor de bicicletă din Municipiul Bucureşti, care să asigure condiţii de circulaţie fluente şi sigure pentru biciclişti, estimându-se că prin realizarea acesteia, va creşte numărul utilizatorilor acestui mijloc de deplasare în detrimentul transportului auto", se arată în document.

Valoarea investiţiei este de 9,88 milioane de euro inclusiv TVA, iar durata de execuţie a proiectului, 18 luni.

Astfel, municipalitatea urmează să amenajeze 97,7 de kilometri de piste de biciclete pe 60 de străzi, 78 de parcări publice pentru biciclete private, 18 centre de închiriere a acestora, un centru de monitorizare şi coordonare a activităţii şi puncte intermodale care să asigure conexiunea între biciclete şi mijloacele de transport în comun. Fiecare pistă unidirecţională va avea o lăţime de un metru.

Potrivit documentului, vor fi reconfigurate mai multe artere de circulaţie, pentru realizarea noilor piste fiind amenajate spaţii de parcare şi de depozitare a bicicletelor, dar şi "puncte intermodale care să asigure accesul către staţiile de transport public atât a pietonilor cât şi a bicicliştilor".

La începutul lunii aprilie, Guvernul a aprobat un mecanism care prevede că sumele obţinute de stat din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pot fi utilizate pentru proiecte urgente, printre acestea fiind şi proiectul de amenajare a unei piste de biciclete în centrul Bucureştiului, cu costuri estimate la 44,6 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO