ZF 24

200.000 de euro din servicii de telecom pentru firme

Ale­xandru Bălan

Ale­xandru Bălan

Autor: Corina Mirea

24.05.2015, 13:40 1470

Alexandru Bălan a absolvit automatica la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi este antreprenor de când se ştie, pornind pe acest drum în 2002 cu o reţea de internet „de bloc“ împreună cu câţiva vecini.

De-a lungul timpului, businessul a ajuns la stadiul de reţea de internet de cartier, iar în 2007 au decis să îşi vândă ideea către unul dintre cei mai mari operatori de telecom de pe plan local – RCS&RDS. Dar nu au părăsit ideea de a fi antreprenori, investind ulterior în jur de 50.000 de euro într-o firmă care furnizează servicii de telecomunicaţii strict companiilor.  În prezent, DOTRO Telecom oferă, cu ajutorul a 15 angajaţi, soluţii de internet, de telefonie fixă, de găzduire de web şi e-mail, dar şi implementare de soluţii de call-center către 500 de clienţi.

„Am decis să vindem businessul atunci pentru că voiam să trecem la un alt nivel şi pentru că deja piaţa trecea printr-o schimbare, se unifica serviciul de internet cu cel de televiziune, iar noi nu putea livra şi TV atunci. Dar destul de repede am pornit noua companie, am plecat la drum cu trei oameni, foşti angajaţi ai reţe­lei de cartier, şi ne-am dezvoltat constant infrastructura. Lucrăm şi cu firme mici, cu doi-trei angajaţi, dar şi cu mari companii şi instituţii precum Honda România, Poşta Româ­nă sau Ca­mera de Comerţ“, spune Ale­xan­dru Bălan, business development manager al companiei şi cel pentru care DOTRO a devenit job full time. Ceilalţi trei acţionari au şi alte locuri de muncă şi sunt mai puţin implicaţi activ în business, dar se ocupă de partea investiţională a afacerii.

Anul trecut, compania a avut afaceri de peste 200.000 de euro, spune antreprenorul, în creştere cu 40% faţă de 2013, ca urmare a creşterii încrederii clienţilor în economie, a deschiderii către noi investiţii. „Până în 2013 clientul era foarte reticent, nu ştia ce se întâmplă cu businessul său, deci era mai reticent să semneze contracte pe un an când nu ştia dacă va mai fi pe piaţă atât timp“, explică Ale­xan­dru Bălan.

„Plus că mai erau şi cazurile în care aveau deja contract şi nu vedeau avantajul de a schimba, chiar dacă ştiau că ar avea costuri mai mici, li se părea complicat procesul.“

Pentru anul acesta el susţine că vizează o creştere de 30% a portofoliului de clienţi, cu o concentrare mai mare pe IMM-uri, care în ultima perioadă au devenit cel mai constant client al companiei.

DOTRO Telecom este prezentă şi în alte oraşe ale României, prin reprezetnanţi şi acolo unde clienţii pe care îi aveau deja în Bucureşti deţineau un birou.

„Lucrăm pe o piaţă foarte dinamică, unde există încă alţi doi-trei jucători de dimensiunea noastră şi unde trebuie să ne luptăm cu bugete de milioane de euro atât ca promovare, dar şi la nivel salarial“, adaugă Bălan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO