ZF 24

35 de localiăţi sub ape, cod portocaliu de inundaţii în Giurgiu şi galben în trei judeţe

35 de localiăţi sub ape, cod portocaliu de inundaţii...

Autor: Catalin Lupasteanu

22.04.2014, 09:48 389

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a anunţat luni, la şedinţa Centrului de Comandă, că numărul persoanelor decedate încercând să traverseze cursuri de apă fără a ţine cont de avertizările autorităţilor a ajuns la patru, în timp ce localităţi inundate sunt în prezent 35.

Gabriel Oprea a declarat că nu au fost pierderi de vieţi omeneşti imputabile modului de gestionare a inundaţiilor, însă au murit patru persoane, date iniţial dispărute, ca urmare a "unor acţiuni voluntare, uneori inconştiente".

Luni au fost găsiţi morţi: un bătrân de 80 de ani din Poboru, judeţul Olt, un bărbat din Bucov, judeţul Prahova, un cioban din Teleorman şi un copil de 13 ani din localitatea Surduleşti, judeţul Argeş. Aceştia au fost daţi iniţial dispăruţi, după ce au încercat să traverseze cursuri de apă.

În continuare sunt dispăruţi doi buzoieni, după ce barca în care se aflau împreună cu alţi trei bărbaţi s-a răsturnat, sâmbătă, pe râul Buzău. Ceilalţi trei bărbaţi au reuşit să se salveze. Printre aceştia s-a aflat un tânăr de 17 ani, al cărui tată este însă printre cei dispăruţi.

Vicepremierul Gabriel Oprea a mai anunţat luni după-amiază că s-a redus numărul localităţilor inundate, de la 86, câte erau de dimineaţă, la 35.

Avertizarea cod roşu de inundaţii din Teleorman a fost ridicată, iar până marţi, la ora 18.00, rămân sub avertizare cod portocaliu râul Neajlov, în judeţul Giurgiu, râurile Călmăţui, Vedea, Teleorman, Sabar, Ialomiţa şi Pârâul Câinelului, pe sectoarele din judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea emisă luni, codul roşu de inundaţii de pe râul Vedea, aval confluenţă cu râul Teleorman (judeţul Teleorman) şi Râul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele - confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman) fiind ridicat marţi dimineaţă.

Potrivit noii avertizării hidrologice, până marţi, la ora 18.00, sunt posibile creşteri de debite şi niveluri, din cauza propagării viiturilor formate anterior, care ar putea să ducă la depaşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie.

Astfel, marţi, de la ora 09.00 până la ora 18.00, râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judeţul Giurgiu) va fi sub cod portocaliu.

Tot până la ora 18.00 vor fi sub cod galben râul Călmăţui (judeţul Teleorman),Pârâul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele - confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman), râul Vedea - care până marţi dimineaţă a fost sub cod roşu - în aval, la confluenţa cu râul Teleorman (judeţul Teleorman), râul Teleorman sector S.H. Teleorman - confluenţă cu Vedea (judeţul Teleorman), râul Sabar aval Poenari (judeţ Giurgiu) şi râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (judeţul Ialomiţa).

Marţi dimineaţă au fost ridicate şi codurile portocaliu şi galben de pe celelalte râuri avertizate anterior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO