ZF 24

4 mil. euro pentru „gestionarea“ maidanezilor, dar pe teren nu se văd banii în adăposturi de câini. Cine răspunde, dacă nu primarii?

4 mil. euro pentru „gestionarea“ maidanezilor, dar pe...

Autor: Mirabela Tiron

10.09.2013, 22:00 1815

La zece zile însă de la tragicul eveniment provocat de câinii fără stăpân din Bucureşti, ce au ucis un copil de patru ani în apropierea parcului Tei, primarul general Sorin Oprescu şi Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, unde s-a întâmplat incidentul, nu au fost chemaţi la audieri şi anchetaţi, deşi problema maida­nezilor, la care nu au găsit până acum o rezolvare, este în responsa­bilitatea lor, aşa cum arată legea.

Este a doua oară când un om îşi pierde viaţa din cauza câinilor fără stăpâni lăsaţi să se plimbe în voie prin Capitală. În 2006, un om de afaceri japonez a decedat după ce a fost atacat de un maidanez. Astăzi  în jur de 64.000 de câini continuă să se plimbe liberi prin Capitală. În urma evenimentului de acum zece zile, Camera Deputaţilor a adoptat ieri amendamentul la legea privind câinii fără stăpân, ce permite euta­na­sierea câinilor ce nu sunt adoptaţi sau reven­dicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi.

Proiectul a primit 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.
 

Nicio măsură concretă în ultimii ani pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân

Deşi problema câinilor fără stăpân de pe străzile Bucureştiului este una foarte veche, nicio măsură nu a fost luată până acum.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), o instituţie subordontă Primăriei Bucureşti, are anul acesta un buget de 18,6 mil. lei (4,1 milioane de euro), potrivit declaraţiilor făcute recent de Sorin Oprescu, deşi în proiectul de buget publicat pe site-ul Primăriei apare suma de 14,4 mil. lei (3,2 mil. euro).

În atribuţiile ASPA intră gestionarea câinilor fără stăpân din Bucureşti, respectiv capturarea şi transportul lor dar şi cazarea şi hrănirea lor, potrivit datelor de pe site-ul ASPA.
 

 

Ce face ASPA cu banii?

Din bugetul ASPA, până la finalul lui august s-au cheltuit 2,8 mil. lei (637.000 euro), potrivit declaraţiilor făcute în urmă cu câteva zile de Sorin Oprescu, din care 854.000 de lei (194.000 euro) pe adăpostul din Mihăileşti (Giurgiu), iar circa 50.000 de euro pe hrana şi sterilizarea animalelor, restul pe salarii, utilităţi, carburanţi.

O cuşcă de câine se vinde în magazinele de bricolaj cu cel mult 100 de euro cu tot cu TVA, ceea ce ar însemna că ASPA ar putea cumpăra din bugetul pe care îl are 40.000 cuşti, pentru mai mult de jumătate din câinii comunitări din Bu­cu­reşti. Dar, la adăpostul primăriei din zona Pallady câinii nu au fiecare cuşca lui şi nici nu există suficiente cuşti pentru toţi maidanezii liberi.

În prezent, ASPA are un adăpost în Bucu­reşti, numit ASPA Pallady, şi unul în Mihăileşti, cu o capacitate totală pentru circa 600 de câini, potrivit ultimelor informaţii disponibile.
 

 

Adăpostul ASPA Pallady din Bucureşti, capacitate de doar 200 de câini

„Nu avem aprobare să vă lăsăm să intraţi“, aşa ne-a întâmpinat luni la prânz paznicul adă­postului pentru câini maidanezi ASPA Pallady din Bucureşti, unul dintre cele două adăposturi administrate de ASPA. Asta deşi ZF trimisese cu trei ore înainte un mesaj Primăriei Bucureşti prin care îşi anunţa vizita şi cu aproape două ore înainte un mesaj şefului ASPA, Răzvan Băncescu.

Timp de 15 minute, ZF a aşteptat în faţa unei porţi vechi, ruginite, prin care se vedea o curte înghesuită, neîngrijită, în care alergau doi pui de câine.  „Abia au plecat cei de la ONG-uri. Ce vreţi să faceţi? (...) O să sun să vă lase să intraţi doar pentru poze. Nu am timp de poveşti“, a răspuns la telefon Răzvan Băncescu, preşedintele Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

La câteva minute, paznicul a deschis poarta. „Mergeţi cu doamna doctor să vedeţi câinii.“

ZF a intrat în primul corp al adăpostului. Un miros puternic, neplăcut, venea din interior. Înăuntru, pe lungimea corpului, erau 20 de „cuşti“, nişte boxe cu grilaje de sârmă, în care se aflau trei sau patru câini mari. În al doilea corp al adăpostului, cuştile erau mai mari, unele având chiar şi şase - şapte câini.

„Acum avem 199 de câini în adăpost, opt au fost adoptaţi astăzi (luni - n. red.). Capa­ci­tatea totală este de 207 câini. (...) Nu am primit niciun câine astăzi, la noi nu mai încap, sunt duşi la Mihăileşti“, a spus doctorul veterinar, adăugând că „nu am voie să vă dau alte informaţii“.

Doi angajaţi ASPA Pallady făceau cură­ţenie în exteriorul cuştilor. „Sunt şi hingher, fac de toate“, a spus unul dintre angajaţi. „Câţi câini aţi prins astăzi (luni - n.red.)?“. „Niciunul“, a răspuns el întrebării ZF.

Prezent ieri la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Băncescu a declarat, citat de Mediafax, că de pe 2 septembrie, când a fost omorât de câini copilul de patru ani,  s-a ajuns la 11 echipaje de hingheri faţă de trei echipaje înainte, ce se vor ocupa de prinderea câinilor fără stăpâni de pe străzile Capitalei.
 

 

67 de persoane muşcate de câini de la începutul lunii

De pe 2 septembrie până pe 8 septembrie au fost muşcate de câini 67 de persoane, din care opt copii şi opt vârstnici, potrivit datelor de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti. Anul trecut, s-au prezentat la Matei Balş 16.000 de persoane muşcate de câini, cu 30% mai mult faţă de anul anterior, arată aceeaşi sursă.

Bucureştiul este singura capitală europeană în care pe străzi circulă în voie câini maidanezi, deşi mai mulţi primari care s-au perindat pe la conducere au promis că vor rezolva problema câinilor maidanezi.

Un producător de cuşti: Trebuie să existe bunăvoinţă ca să se rezolve problema maidanezilor

„Se pot face multe, de la cuşti pentru câini la spaţii speciale care să asigure un nivel de trai decent câinilor. Trebuie doar să existe bunăvoinţă, problema câinilor maidanezi nu este un capăt de ţară, se poate rezolva, însă trebuie luate măsuri. Nu este normal ce s-a întâmplat“, a spus Andreea Lupu, absolventă de Medicină Veterinară şi producător de cuşti pentru câini (casutecatei.ro) din Cluj-Napoca, ce face 50 de cuşti într-o lună sau două în funcţie de solicitări.


 

Cine răspunde pentru copilul omorât de maidanezi?

Nici Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, şi nici Sorin Oprescu, primarul general, nu au fost anchetaţi de Parchet după acest eveniment tragic, deşi rezolvarea problemei maidanezilor este în mâinile lor.

„Au fost chemate la audieri două persoane de la ONG-ul Caleidoscop (care adoptase câi­nele care a ucis copilul - n.n.) şi preşedintele ASPA. Astăzi (luni - n.red.) audierile au conti­nuat, nu vă pot spune cine a fost audiat. Faza de urmărire penală nu este publică“, a spus Ra­mona Bulucu, procuror-şef al Parchetului General.

Câinele care l-a ucis pe copilul de patru ani fusese adoptat în 2008 de Fundaţia Calei­doscop.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO