ZF 24

5 studii dezvăluie efectele negative ale Facebook asupra vieţii private

5 studii dezvăluie efectele negative ale Facebook asupra...

Autor: Octavian Calei

23.02.2013, 13:34 9091

Studiile recente dezvăluie câteva dintre cele mai frecvente efecte negative documentate pe care reţeaua de socializare online Facebook le are asupra vieţii private a utilizatorilor săi, scrie Business Insider.

Cercetătorii de la Universitatea Gothenburg din Suedia au descoperit că primul lucru pe care îl fac 70% dintre utilizatorii Facebook când deschid calculatorul este să acceseze reţeaua de socializare. Potrivit raportului, persoanele de sex feminin sunt mai active pe Facebook decât bărbaţii. În medie, o femeie petrece 81 de minute pe zi pe Facebook, în timp ce la bărbaţi, media ajunge la 64 de minute. Cei cu venituri mai mici şi cu educaţie mai puţină folosesc Facebook cel mai mult. De asemenea, utilizatorii care petrec mai mult timp pe Facebook au declarat că se simt mai nefericiţi şi mai nemulţumiţi de viaţa lor personală.

Un alt studiu supervizat de către Universitatea Humboldt şi de Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania, a descoperit că vizionarea pozelor din vacanţe, veştile despre relaţiile şi succesul altora produce gelozie, sentimente de singurătate şi depresie.

„Cercetătorii au găsit că una din trei persoane s-a simţit mai prost după ce a vizitat site-ul, şi mai nemulţumită de viaţa personală, în timp ce utilizatorii care au vizionat pagina fără să interacţioneze au fost afectaţi cel mai mult”, scrie The Chicago Tribune.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că fotografiile din vacanţe stârnesc cele mai multe resentimente, urmate de interacţiunile sociale în care utilizatorii văd cum unii primesc mai multe felicitări cu ocazia zilei de naştere, like-uri şi comentarii.

Un alt efect negativ pe care Facebook îl poate avea asupra utilizatorilor îl constituie creşterea apetitului pentru consumul de produse alimentare nesănătoase, arata studiul a doi cercetători americani. Interacţiunea cu prietenii şi cu familia pe Facebook creşte stima de sine, determinând scăderea auto-controlului, scrie raportul lui Andrew Stephen şi Keith Wilcox.

Intimitatea este un alt domeniu afectat din viaţa privată a utilizatorilor Facebook. Un articol din versiunea online a publicaţiei The Guardian afişează un material video în care este prezentată o tehnologie care extrage informaţii de pe pagina de Facebook şi de pe alte site-uri de socializare despre momentul în care te-ai autentificat în cont sau unde şi când a fost făcută o fotografie cu smartphone-ul. Sistemul, denumit „Rapid Information Overlay Technology”, poate afişa unde ai fost, ce îţi place, poate să determine lucrurile şi persoanele asociate şi să prezică un comportament viitor.

Nu în ultimul rând, este ştiut faptul că Facebook încurajează lenea şi amânarea. De cele mai multe ori, proiecte importante sunt încetinite de faptul că cei implicaţi petrec mult timp pe Facebook şi Twitter sau cumpărând online.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO