ZF 24

99% din cei care au intrat în insolvenţă nu sunt nişte MIELUŞEI care trebuie ajutaţi de stat, ci s-au îmbogăţit enorm prin furtul de la creditori după ce au intrat în insolvenţă

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Valeriu Leucuţă

09.10.2013, 21:10 3797

În „Ziarul Financiar“ de ieri există un articol cu titlu mare: „Codul insolvenţei trimite în faliment firmele mari şi mijlocii“. Acest articol este realizat pe baza afirmaţiilor domnului Vasile Godinca Herlea – manager al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Însă afirmaţia acestui „domn“ este total eronată! Dumnealui doreşte o ANARHIE  în economia ţării deoarece furturile dintre firme generate de ascundere în spatele insolvenţei sunt o sursă enormă de profit, atât pentru dumnealui, cât şi pentru avocaţi.

Noul Cod al insolventei nu va trimite nicio firmă serioasă-n faliment  şi nu se vor pierde sute de mii de locuri de muncă – aşa cum se afirmă mincinos în mass-media! 99 % din cei care au intrat în insolvenţă nu sunt nişte MIELUŞEI care trebuie ajutaţi de stat, ci s-au îmbogăţit enorm furând de la creditori după ce au intrat în insolvenţă !  Realitatea este CRUNTÂ pentru noi, … păgubiţii.

Eu în martie 2009 am discutat în Parlament cu 40 de politicieni pentru a anula Legea Insolventei! Am scris opinii în presă pentru a arăta adevărata faţă a „sărmanilor“ ce intrau în insolvenţă şi a explica chinul, nervii şi furtul la care sunt supuse băncile şi firmele păgubite.  Dl Victor Ponta nu are experienţă şi de aceea nu a înţeles pe deplin gravitatea fenomenului…. Cei ce au intrat în ultimii 5 ani în insolvenţă au fraudat de fapt sistemul. Ei sunt prezentaţi pe TV şi ziare zilnic ca niste „sărmani“ ce trebuie ajutaţi să se reabiliteze… Nici vorbă! Ei nu au intrat în insolvenţă pentru  a se reabilita, ci pentru a fura !  Ei sunt nişte oameni bogaţi care au furat băncile şi nu au achitat marfa luată de la furnizori tradiţionali.

Dl Ponta trebuie de urgenţă să mai dea o ordonanţă, după ordonanţa de guvern pentru modificarea Codului insolvenţei, prin care să impună ca toate firmele aflate acum în insolvenţă sau în faliment să-şi achite în două luni absolut toate datoriile: la stat, la bănci şi la firme creditoare! Dacă nu achită toate datoriile să fie arestaţi urgent patronii firmelor  în insolvenţă!

Dau un exemplu: o companie care a dat ţeapă de 1,3 milioane euro - la stat datorii de 350.000 euro, la două bănci 570.000 euro, restul la firme creditoare. În octombrie 2009 şi-a cerut insolvenţa firmei pentru a nu înapoia la nimeni un leu. Înainte de a-şi cere insolvenţa şi-a scos banii din firmă, iar acum după 4 ani de „insolvenţă“… nici măcar planul de reorganizare nu este încheiat. De ce? Pentru ca acest „om de afaceri“ care nu mi-a achitat o filă cec de 100.000 lei face tot timpul contestaţii la tabelul de creditori… aşa că se tot amână mereu finalizarea „planului de reorganizare“. Toată lumea îl acuză pe premierul Ponta că a redus planul de reorganizare de la 3 ani la 2 ani… dar în acest caz şi în cele mai multe cazuri după patru ani nici măcar nu e definitiv planul de reorganizare… unde să mai adaugi încă 3 ani pentru a achita acest „insolvabil“ o parte din datorii…? Se ajunge la 8 ani şi ce se rezolvă? Nimic. Acest „om de afaceri“ de fapt nu vrea nici măcar băncii din Oradea să-i achite datoria. Audi Q7 pe care-l conduce trebuia predat băncii pentru că nu a plătit decât câteva mii de euro din creditul luat de 70.000 euro. Dar cu ajutorul administratorului judiciar a înstrăinat maşina unei rude.

A doua problemă importantă pe care dl Ponta nu a rezolvat-o este problema CHIROGRAFARILOR. Nu este normal ca justiţia să accepte ca firmele aflate în insolvenţă să nu achite datoriile la anumite firme creditoare (chirografari)! Aceste firme au livrat mărfuri către o veche firmă clientă, iar aceasta a intrat în insolvenţă. Cum îşi permite justiţia să accepte ca „insolvabilul“ să nu-şi achite datoriile către firmele furnizoare?

Adică judecătorii statului român parafează un furt! Incredibil….Aceasta este adevărata faţă a insolvenţei actuale, dar din păcate noul Cod al insolvenţei nu schimbă multe lucruri în bine…Cei care-i plâng la TV în fiecare seară pe insolvabili ori nu cunosc realitatea, ori au interese….

Vorbim de 10 miliarde euro pe care statul nu i-a încasat din cauza firmelor intrate în insolvenţă, vorbim de 10 miliarde euro ţeapa dată firmelor creditoare şi de 4 miliarde euro ţeapa dată băncilor care nu-şi pot încasa banii de la „sărmanii insolvabili“ care au 5 maşini, 6 case plus conturi în străinătate…. 

Dacă dl Ponta nu dă legea cerută de mine, niciodată bugetul de stat nu-şi va încasa cele 10 miliarde euro, la care se adaugă încă 2,5-3 miliarde euro pe care noi, firmele păgubite de clienţii intraţi în insolvenţă, nu le-am achitat statului datorită provizioanelor pe care le-am constituit în contabilitate.

Valeriu Leucuţă este proprietarul companiei SC Cable SRL din Oradea, care se ocupă cu importul de cablu de fibră optică, cu afaceri de 25 mil. lei în 2012

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO