ZF 24

A devenit mai rentabil sa cumperi sau e mai bine sa ramai in chirie?

06.02.2009, 20:12 36

 

In conditiile in care dispuneti de un avans de 25%, rata lunara la achizitia unui apartament vechi din Bucuresti poate fi in momentul de fata cu circa 30% mai mare decat nivelul chiriei pentru un apartament cu trei camere, arata o analiza care ia in calcul preturile practicate pe piata rezidentiala a Capitalei si dobanzile bancare.
Preturile apartamentelor cu trei camere din Bucuresti au scazut cu circa 30% in decurs de un an si, in ciuda faptului ca nivelul chiriilor nu a scazut pana in prezent la fel de mult, din cauza dobanzilor ridicate rata lunara este in continuare mai mare cu circa 30% fata de chirie.
Pentru exemplificare a fost ales un apartament cu trei camere de 80 de metri patrati dintr-un cartier al Bucurestiului precum Titian, Militari sau Dristor, avand un pret de aproximativ 90.000 de euro, la nivelul lunii ianuarie.
Am presupus ca potentialul cumparator detine un avans de 25%, respectiv 22.500 de euro, astfel ca pentru achizitia apartamentului are nevoie de un credit de 67.500 de euro pentru o perioada de 20 de ani.
In functie de banca de la care este contractat imprumutul, rata lunara variaza intre 650 de euro si 800 de euro, tinand cont de o dobanda variabila intre 10,2% si 13,2% anual, limite in care se incadreaza majoritatea bancilor de pe piata.
In acelasi timp, chiria pentru acest apartament variaza intre 500 si 600 de euro lunar, potrivit anunturilor de pe site-ul de profil anuntul.ro.
Pentru accesarea unui credit de 67.500 de euro un cuplu trebuie sa castige lunar circa 1.200 de euro, cu conditia ca banca sa accepte un grad de indatorare de 60%. In eventualitatea in care cumparatorul unui apartament nu dispune de avansul de 25%, solicitat de majoritatea bancilor, lucrurile se complica foarte mult, in eventualitatea in care se ia in calcul obtinerea unui credit de nevoi persoanale pentru achitarea avansului.
Astfel, rata lunara pentru un credit de nevoi persoanale de 22.500 de euro (echivalentul avansului pentru apartamentul de trei camere luat in calcul) pe o perioada de zece ani se ridica la 320-350 de euro/luna.
Cele doua rate lunare (cea pentru avans si cea pentru creditul ipotecar) se ridica la peste 1.000 de euro, astfel ca potentialii cumparatori trebuie sa aiba lunar venituri de circa 1.700 de euro si sa fie dispusi sa renunte la 60% dintre acestea pentru o perioada de cel putin zece ani, pana la rambursarea creditului de nevoi personale.
Potrivit celor mai recente date ale Comisiei Nationale de Prognoza salariile medii nete din Bucuresti au fost anul trecut de 454 de euro lunar, iar pentru acest an era prevazuta o crestere de 10%, insuficienta insa pentru ca majoritatea bucurestenilor sa aiba acces la credite pentru locuinte, tinand cont de preturile actuale.
Salarii mai mari sunt castigate de catre angajatii cu experienta ai multinationalelor din Capitala care, potrivit unui studiu Mercer, au venituri brute de 1.450 de euro lunar.
O analiza bazata pe nivelul salariilor medii din Bucuresti si evolutia pretului apartamentelor arata ca veniturile au crescut intr-un ritm de trei ori mai lent decat pretul locuintelor in perioada 2002-2008, element care a contribuit de asemenea la blocarea tranzactiilor in ultimele luni, dar si la schimbarea radicala a trendului preturilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO