ZF 24

A lucrat ca inspector de muncă, iar acum are un business pentru copii într-un oraş cu 14.000 de locuitori

Atelierele de creaţie sunt organizate doar în spaţiul Rică Iepurică, costul acestora fiind de 10 lei de copil

Atelierele de creaţie sunt organizate doar în spaţiul Rică Iepurică, costul acestora fiind de 10 lei de copil

Autor: Corina Mirea

15.02.2015, 19:15 2601

Oana Crăcănel, 30 de ani, face zilnic naveta 25 de kilometri între Târgovişte, unde locuieşte, şi Pucioasa (oraş din Dâm­boviţa cu circa 14.000 de locuitori), unde la finalul anului trecut şi-a deschis propriul business – un spaţiu de joacă, de organizare a unor ateliere şi petreceri pentru copii. 

A investit circa 30.000 de lei în businessul Rică Iepurică, o companie de tip SRL-D. Jumătate din sumă a fost acoperită de o finanţare nerambursabilă de la stat, iar cealaltă a venit dintr-un credit.

 „Am lucrat până în 2012 ca inspector re­surse umane, fiind licen­ţiată în dreptul muncii, iar apoi am intrat în şomaj şi am făcut în tot acest timp un curs de coaching în an­trepre­no­riat. Firma am înfiinţat-o încă din 2012, când mi-am depus do­sarul pentru progra­mul de înfiinţare a SRL-D-uri­lor, dar banii nu au fost de ajuns şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi un an mai târziu. Abia în 2014 am primit finanţare şi am putut să încep afacerea“, spune Oana Crăcănel.

Banii investiţi până în prezent nu au fost de ajuns pentru a atinge capacitatea maximă a Rică Iepurică SRL-D, dat fiind faptul că antreprenoarea a fost nevoită să închirieze un spaţiu „la roşu“, un etaj al unui complex construit în perioada comu­nistă. Astfel că în perioada următoare ar mai avea nevoie de circa 7.000 de lei pen­tru a amenaja com­plet spaţiul de 250-300 de metri pătraţi pentru care nu va plăti chirie timp de un an şi jumătate (în contul investiţiei fă­cute în amenajarea acestuia).

Pentru a face rost de aceşti bani ea îşi va depune dosarul pentru un alt program de sprijinire a antreprenoriatului, derulat de stat şi dedicat femeilor manager.

În prezent, Oana Crăcănel se ocupă singură de gestionarea businessului, de organizarea petrecerilor, a atelierelor şi a evenimentelor pentru copii, singurul ajutor fiind soţul său.

„Este singurul astfel de business din Pucioasa, un oraş unde sunt circa 1.500 de copii. Aş vrea să ne extindem pe viitor şi în alte oraşe din zonă, să colaborăm cu şcolile pentru ateliere de creaţie. La început, pentru a promova conceptul, m-am îmbrăcat chiar eu în clovn şi am început să merg în şcoli, grădiniţie, în secţii de poliţie şi chiar la bănci pentru a le oferi acces gratuit timp de două săptămâni”.

În prezent, atelierele de creaţie sunt organizate doar în spaţiul Rică Iepurică, costul acestora fiind de 10 lei de copil, iar în cazul în care se organizează petreceri, părinţii trebuie să achite 100 de lei plus un tarif de câte 20 de lei pentru copil în cazul în care vor să aibă spaţiul de joacă la dispoziţie timp de trei ore.

Cel mai mic copil care a trecut pragul Rică Iepurică a avut nouă luni, iar cel mai mare 14 ani. În prezent, antreprenoarea are şi doi copii înscrişi la ore de after school.  „Mi-am propus ca în şase luni de la înfiinţarea afacerii să acopă o parte din cheltuieli, lucru care se şi întâmplă. Am şi noroc pentru că nu plătesc chirie, iar costurile cu întreţinerea spaţiului sunt mici. Vreau ca pe viitor să încep să organizez şcoli de vară şi de iarnă şi pentru perioada caldă să cumpăr o piscină gonflabilă în care cei mici se pot plimba cu hidrobicicletele”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO