ZF 24

Acţionarii Impact Bucureşti au aprobat majorarea capitalului cu 80 mil. lei în încercarea de a găsi bani noi pentru noi proiecte

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu

15.04.2014, 00:05 390

Acţionarii Impact Developer&Contractor (IMP) au aprobat majorarea capitalului social al dezvoltatorului imobiliar cu 80 de milioane de lei (17,9 mil. euro), prin aporturi în numerar. În urma operaţiunii, capitalul ar urma să crească de la 197,8 mil. lei la 277,8 mil. lei.

Banii atraşi prin această majorare de capital vor fi utilizaţi pentru finanţarea proiectelor dezvoltatorului imobiliar, detaliate în strategia de dezvoltare pentru perioada 2014-2018. Principalele direcţii ale acestei strategii sunt dez­vol­tarea unei noi etape a proiectului rezidenţial Greenfield din nordul Bucureştiului (zona pădurii Băneasa) şi achiziţia de noi terenuri în Bucureşti şi împrejurimi pentru dez­voltarea unor noi proiecte rezidenţiale, ceea ce ar însemna practic o relansare a activităţii Impact după mai mulţi ani de criză.

În ultimii ani, Impact nu a mai dezvoltat nimic, ci s-a stră­duit să vândă apartamentele din proiectul Greenfield, con­struite înainte de criză, şi vilele pe care le mai avea pe stoc în di­ferite proiecte rezidenţiale din ţară. Astfel, afacerile com­pa­niei s-au menţinut la un nivel scăzut, iar reevaluarea tere­nu­rilor şi a celorlalte active imo­bi­liare i-au adus pierderi sub­stan­ţiale.

Preluarea controlului Im­pact de către omul de afa­ceri Gheorghe Iaciu a mar­cat o schim­bare a strategiei com­pa­niei. Iaciu a devenit ac­ţio­na­rul prin­cipal al Im­pact după ce a pre­luat în urmă cu un an parti­ci­paţia lui Dan Ioan Popp, fon­da­torul companiei, vândută la lici­taţie de către Banca Tran­sil­­vania pentru recupe­ra­rea unui credit nerambursat. Apoi, Iaciu a continuat să cumpere acţiuni de pe bursă, a rea­li­zat şi o ofertă de preluare şi a ajuns să deţină 45% din Impact, în urma unor investiţii de circa 3,5 mil. euro. El va trebui să vină acum cu 36 mil. lei (8 mil. euro) în majorarea de capital.

Un alt acţionar semnificativ al companiei este Adrian Andrici, care deţine 16% din acţiuni. Andrici ar trebui să contribuie cu circa 12,8 mil. lei (2,87 mil. euro) la majorarea capitalului Impact pentru a-şi păstra participaţia. Cel mai mare investitor instituţional al Impact este Salink Limited, parte a grupului suedez East Capital, cu 10% din capital.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Majorarea capitalului ar urma să se deruleze în două etape. În prima fază pot participa numai acţionarii companiei, care pot subscrie 404 acţiuni noi la fiecare 1.000 de acţiuni de­ţi­nute. În a doua etapă acţiunile rămase nesubscrise vor putea fi cumpărate de investitori calificaţi şi/sau mai puţin de 150 de per­soane fizice sau juridice, altele decât investitori ca­li­ficaţi, con­form metodei primul venit - primul servit. Preţul de sub­scrie­re în prima etapă este de 1 leu/acţiune, iar în a doua de 1,01 lei/titlu.

Pe bursă, acţiunile Impact erau cotate ieri la 0,815 lei, sub valoarea nominală de 1 leu, capitalizarea companiei fiind de 161,3 mil. lei (36,1 mil. euro). Dezvoltatorul imobiliar a înre­gistrat în 2013 pierderi pentru al patrulea an consecutiv. Pier­de­rile au scăzut cu 43%, la 42,4 mil. lei, de la 74,9 mil. lei în pre­cedentul exerciţiu financiar. Pentru acest an, compania mi­zează pe un profit operaţional EBITDA de 1,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO