ZF 24

Acţiunile Băncii Transilvania şi BRD sunt în centrul atenţiei şi trag în sus indicii bursieri

Acţiunile Băncii Transilvania şi BRD sunt în centrul...

Autor: Stefan Musgociu

05.08.2013, 19:26 973

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,83% (indicele BET-C), pentru a treia şedinţă consecutiv, însă rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar brokerii cred că volumele de tranzacţionare vor începe să crească abia din luna septembrie, când se încheie perioada de vacanţă.

În ultimele trei şedinţe, indicele ge­neral BET-C a crescut cumulat cu 2,4%, într-o piaţă apatică şi unde atenţia pu­ţinilor investitori prezenţi la tran­zac­ţio­nare a fost axată doar pe câteva acţiuni.

Investitorii au reacţionat pe finalul şedinţei la decizia luată luni de Banca Naţională a României de a scădea rata dobânzii de politică monetară de la 5% pe an la 4,5% pe an, fapt care s-a văzut în principal în evoluţia acţiunilor băncilor (BRD şi Banca Transilvania), care au închis cu creşteri de 2,5-3%.

"Investitorii de retail, care dau tonul creşterii şi scăderilor acţiunilor, sunt în vacanţă, iar dacă rezultatele financiare (pe care majoritatea companiilor de la BVB urmează să le anunţe în următoarele două săptămâni - n.r.) nu sunt spectaculoase (fie negative, fie pozitive), preţurile nu se mişcă. Important este că nu au scăzut. Piaţa ar putea să îşi revină, cel puţin în termeni de lichiditate, începând cu septembrie", a declarat directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş.

Rulaje de peste 10.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 1,29%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprie­tatea, a avansat cu 0,54%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,1 mil. lei (4,1 mil. euro), valoare la jumătatea rula­jului de vineri, când mai multe deal-uri şi tranzacţii mai mari cu acţiuni Fon­dul Proprietatea, BRD, Banca Transil­vania şi Erste au dus rulajul la 36,3 milioane de lei (8,3 mi­lioane de euro).

Peste 80% din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Erste (6 milioane de lei), Fondul Pro­prietatea (3,1 milioane de lei), BRD (3 milioane de lei, din care un deal de 2,4 mi­lioane de lei) şi SIF Muntenia (2,7 milioane de lei, din care un deal de 1,8 milioane de lei).

Acţiunile Erste au crescut cu 0,43%, la 105,5 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,46%, la 0,662 lei.

În acelaşi timp, acţiunile SIF Mun­tenia au urcat cu 1,57%, la 0,6465 lei, iar titlurile BRD au crescut cu 2,58%, la 8,15 lei. Deal-urile cu acţiunile SIF Muntenia şi BRD au fost realizate la preţuri cu 0,55% şi, respectiv, cu 0,69% peste ultimele cotaţii de vineri.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate titluri de 10,7 mi­lioane de lei (2,4 milioane de euro), cea mai mare parte a rulajului fiind asi­gu­ra­tă de o operaţiune cu obligaţiuni emise de UniCredit Ţiriac Bank, de 10,2 mi­lioane de lei (2,3 milioane de euro).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,5%, iar piaţa de la Paris era în stagnare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO