ZF 24

Acţiunile băncilor, un pariu dificil: îşi va reveni BRD? Va fi Carpatica surpriza anului? Va continua creşterea la Transilvania?

Acţiunile băncilor, un pariu dificil: îşi va reveni...

Autor: Roxana Pricop

13.03.2014, 00:08 1798

Analiştii se aşteaptă la o revenire a acţiunilor BRD-SocGen (BRD) şi la o evoluţie favorabilă a Băncii Comerciale Carpatica (BCC) în 2014, pe fondul reducerilor costurilor cu creditele neperformante, dar şi al unei posibile fuziuni în cazul băncii din Sibiu. Evoluţia Băncii Transilvania (TLV), instituţie cotată de analişti drept cel mai bine poziţionată pe piaţa creditării, va fi influenţată de o posibilă creştere a provizioanelor, dar şi de randamentul pe care acţionarii se aşteaptă să-l obţină din distribuirea de acţiuni gratuite.

Cele trei bănci locale listate pe bursa de la Bucureşti au avut o evoluţie mixtă în ultimul an. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) le-au adus investitorilor un câştig de 33% în ultimele 12 luni, iar cele ale Băncii Carpatica (BCC) au crescut cu peste 20%, ambele bănci raportând pe parcursul anului trecut profituri în creştere şi evoluţii pozitive ale porto­foliilor de credite. Banca Transilvania a raportat pentru 2013 un profit net de 375 mil. lei, în creştere cu 17% faţă de anul precedent, iar Carpatica a afişat un câştig de 38,4 mil. lei, cu 77% mai mare.

În schimb, acţiunile BRD-Société Générale (BRD), cea mai mare bancă loca­lă listată, au scăzut cu circa 3%, din cauza rezultatelor slabe. BRD a încheiat anul 2013 cu pierderi de 385 mil. lei, surprinzătoare, având în vedere că după primele trei trimestre din 2013 era pe profit.

Totuşi, când vine vorba de evoluţiile viitoare, analiştii pariază pe revenirea BRD şi sunt mai rezervaţi în privinţa Băncii Transilvania.

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO