ZF 24

Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 5% în prima zi pe bursă, cât dobânda pe un an

Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 5% în prima zi...

Autor: Roxana Pricop

04.11.2013, 20:06 257

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu până la 5% în şedinţa de luni, prima zi de tranzacţionare pe bursă, până la un preţ de 11,5 lei/titlu, oferind investitorilor care au subscris în primele zile ale ofertei publice un potenţial de câştig de 11% în mai puţin de două luni. Analiştii se aşteaptă ca acţiunile SNN să îşi continue avântul în zilele următoare.

Ieri, 4 noiembrie, a fost prima zi de tran­zacţionare a acţiunilor Nuclear­elec­trica după ce compania a derulat o ofer­tă publică de vânzare de acţiuni în pe­rioada 9-20 septembrie 2013, prin care a ridicat de pe bursă circa 283 mil. lei (63 mil. euro). Investitorii au tranzacţionat ieri peste 294.000 de acţiuni SNN în v­aloare de 3,375 mil. lei, repre­zen­tând 6,5% din rulajul bursei. Preţul acţiunii SNN a fost de 11,5 lei,  referinţă la care capitalizarea companiei este de 3,4 mld. lei.

La un preţ de 11,5 lei/acţiune cât a fost ieri valoarea titlului Nuclear­elec­tri­ca, investitorii care au cumpărat în pri­me­le trei zile de ofertă (9,10 şi 11 sep­tem­brie), când compania a oferit un discount de 8% din preţul final de ofertă, câştigul a fost de circa 11%. Investitorii insti­tu­ţionali au cum­părat acţiunile Nu­cle­ar­elec­trica la 11,2 lei, iar micii investitori, care au primit un discount de 8% în pri­mele zile ale ofertei, au plătit un preţ de 10,3 lei/acţiune.

Până la intrarea acţiunilor pe bursă, in­vestitorii au putut tranzacţiona din 4 pâ­nă pe 28 octombrie drepturile de aloca­re aferente acţiunilor din ofertă. Drep­turile de alocare aferente acţiu­ni­lor Nuclear­elec­trica au ieşit de la tranzac­ţio­na­re cu un minus de circa 6%, după 24 de zile de tranzacţionare.

„Avansul acţiunilor din prima zi de tranzacţionare are loc în condiţiile în care preţul drepturilor de alocare scăzu­se mult şi pentru că investitorii au mai vândut din drepturi pentru a putea subscrie la oferta publică iniţială derulată de Romgaz“, a spus Răzvan Rusu, direc­tor de investiţii la societatea de admi­nistrare a investiţiilor Certinvest.

Printre factorii care au tras în jos preţul drepturilor au fost şi închiderile tem­porare ale unităţilor 1 şi 2 făcute de companie ca urmare a unor defecţiuni.
În următoarele zile, directorul de in­vestiţii al Certinvest se aşteaptă ca avan­sul acţiunilor Nuclearelectrica să con­ti­nue sprijinit şi de entuziasmul investi­to­ri­lor din oferta Romgaz, pentru ca apoi acţiu­nile SNN să evolueze în linie cu piaţa.

„Piaţa de acţiuni a intrat într-o zodie bună după oferta de la Romgaz, iar ac­ţiu­nile din sectorul energetic, aşa cum sunt cele ale Nuclearelectrica, Fondul Pro­prietatea şi după listare acţiunile Romgaz vor avea de câştigat. Mă aştept ca după ce vor intra banii din oferta Romgaz, inves­titorii se revină în piaţă şi să cumpere.“

Ieri şi acţiunile Fondului Proprie­ta­tea au crescut până la un maxim istoric de 0,804 lei. Fondul deţine o participaţie mi­noritară de 9,7% din acţiunile SNN.
Nu­clearelectrica deţine centrala nuclear­elec­trică de la Cernavodă, care asigură circa 20% din producţia internă de elec­tri­citate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO