ZF 24

Acţiunile proprietarului Roşia Montană au fost suspendate pe bursa canadiană

Acţiunile proprietarului Roşia Montană au fost...
09.09.2013, 17:22 1919

Acţiunile Gabriel Resourses, firma canadiană care deţine 80% din proiectul Roşia Montană, au fost suspendate astăzi de la tranzacţionare pe fondul declaraţiilor premierului Victor Ponta legate de respingerea propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşa Montană.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a spus astăzi în jurul orei prânzului că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice. La scurt timp a ieşit cu declaraţii şi Victor Ponta care a spus că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la senat, apoi şi la Cameră, adăugând că protestatarii şi-au atins scopul.

Cel mai mare acţionar al Gabriel Resourses este fondul de hedging Paulson&Co, al miliardarului John Paulson, care este căsătorit din anul 2000 cu românca Jeni Zaharia, devenită ulterior Jenny Paulson. Fondul deţine 61,42 mil de titluri ale Gabriel Resourses, respectiv o participaţie de 16%.

Miliardarul Paulson a pierdut mai multe sute de milioane de euro anul pentru pariurile pe care le-a făcut pe preţul aurului, care a suferit o corecţie puternică în acest an.

Printre acţionarii Gabriel Resourses se numără şi firma de administrare a investiţiilor deţinută de Intercapital Invest, care administrează fondul listat pe bursă iFond Gold (IFG). Acesta avea la 31 august circa 34,55% din active în acţiuni ale companiei miniere.

Titlurile iFond Gold înregistrau astăzi pe bursa de la Bucureşti o corecţie de 7,4%, până la un preţ de 39,8 lei/acţiune şi un rulaj de 48.200 de lei.

iFond Gold a fost creat în anul 2010 ca un pariu pe proiectul Roşia Montană şi alte proiecte aurifere de pe plan local, precum cel al companiei Eldorado Gold şi a strâns 4 mil. lei de la investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO