ZF 24

Acţiunile Romgaz au sărit pragul de 35 de lei/acţiune şi au închis la un nivel record

Acţiunile Romgaz au sărit pragul de 35 de lei/acţiune...

Autor: Stefan Musgociu

26.11.2013, 20:03 2634

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,4%, într-o piaţă unde investitorii au fost mai activi la tranzacţionarea acţiunilor lichide, iar transferurile de marţi au dus rulajul BVB din acest an peste pragul de 10 miliarde lei pe segmentul acţiunilor, pentru prima dată în ultimii şase ani.

Acţiunile Romgaz au fost „vede­tele“ şedinţei de ieri, acestea urcând cu 1% şi au ajuns la preţul record de 35,1 lei/unitate şi s-au apropiat de maximul atins pe parcursul primei zile de tranzacţionare din urmă cu două săptămâni, de 35,95 lei/unitate.

Astfel, investitorii mici care au putut achiziţionat luna trecută acţiuni Romgaz la un preţ de 28,5 lei/unitate le-au putut vinde pe bursă cu un câştig de 23%. Totuşi din cauza nivelului mare de suprasubscriere aceştia nu au putut achiziţionat decât a 14-a parte din titlurile vizate.

Pe piaţa de la Londra, cotaţia certificatelor de depozit Romgaz a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, la 10,72 dolari (35,16 lei). La Londra au fost tranzacţionate 105.987 de certificate de depozit (GDR), pentru de 1,1 milioane dolari (3,7 milioane lei), iar la bursa de la Bucureşti au fost rulate 405.951 acţiuni. Fiecărui GDR îi corespunde o acţiune Romgaz.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Rulajele bursei au început să crească de la finalul lunii octombrie, susţinute de intrări de bani noi în piaţă odată cu oferta derulată de Romgaz (SNG) pentru listare, dar şi datorită investitorilor care caută randamente mai ridicate din plasamentele în acţiuni ca alternativă la scăderea dobânzilor acordate de bănci pentru depozite.
Bani noi au intrat în piaţă şi prin oferta în care Fondul Proprietatea a răscumpărat 4,35% din propriile ac­ţiuni, pentru 600 milioane lei (134,8 mi­lioane euro).

„Chiar dacă oferta Romgaz a reuşit să atragă bani noi în piaţă pe conturile de retail, cred în continuare că volumele înregistrate pe cei mai importanţi emitenţi listaţi la BVB după capitalizarea bursieră (OMV Petrom, Romgaz şi Fondul Proprietatea) sunt realizate în cea mai mare proporţie de instituţionalii români şi străini.
Interes există din partea investi­toriilor de retail, acesta s-a văzut pe acţiunile OMV Petrom după vânzarea participaţiei BERD, dar în continuare rulajele rămân modeste comparativ cu cele ale instituţionalilor.

În ultimele şedinţe volume in­teresante au început să înregistreze SIF-urile, iar coroborat cu străpungerea pragurilor de rezistenţă pe unele dintre ele am putea vedea o continuare a creşterilor.

Lichiditatea este mai ridicată pe blue-chipuri deoarece acestea se află în special în colimatorul instituţionalilor, luând în considerare restricţiile unora de a nu face achiziţii în afara pieţei principale“, a declarat Adrian Or­menişan, şeful serviciului de inter­mediere din SSIF Broker (BRK).

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Indicele general al Bursei, BET-C, a crescut în acest an cu 16,2%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni (exceptând SIF-urile), a urcat cu 20,3%.
„Întrucât nu mai sunt evenimente cu impact im­portant asupra pieţelor cred că finalul de an va fi unul liniştit, iar potenţialul de creştere al pieţei de capital româneşti ar putea fi unul important. Nu sunt însă la fel de optimist cu privire la primul trimestru al anului viitor, când eveni­mentele din SUA ar putea antrena o oarecare nervozitate în pieţe“, a mai spus brokerul.

Titlurile SIF-urilor au crescut cu 0,39% - 2,24%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,19%.
Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile Romgaz au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 23,1 milioane lei (inclusiv două deal-uri în sumă de
4 milioane lei) şi, respectiv, 14,2 mil. lei. Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,19%, la 0,8085 lei.
 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO