ZF 24

Adevarată vacă de muls: Hidroelectrica îi dă statului circa un miliard de lei ca dividende

Adevarată vacă de muls: Hidroelectrica îi dă statului...

Autor: Roxana Rosu

20.07.2017, 09:29 1317

Hidroelectrica va plăti integral dividendele aferente anului trecut, în valoare de 1,035 miliarde lei, către cei doi acţionari, Ministerul Energiei, care deţine 80% din capital, şi Fondul Proprietatea 19,9%. 

 Acţionarii au aprobat repartizarea profitului din 2016 la adunare generală din 29 mai. 

Suma va fi distribuită în funcţie de cota de acţiuni deţinută, Ministerul Energiei urmând să primească astfel circa 830 milioane lei. 

”Hidroelectrica, lider in producţia de energie electric şi principalul furnizor de servicii de sistem, companie de importanta strategica pentru siguranta Sistemului Energetic National, are astfel o contributie semnificativa  la capitalul celor doi actionari si in acest an”, se arată în comunicatul companiei.

Hidroelectrica a raportat un profit de 744 milioane lei în primele  5 luni ale anului, cu 26% mai mult decat profitul brut înregistrat în aceeaşi perioada a anului trecut.

Hidroelectrica, perla sistemului energetic local, a avut în 2016 cel mai mare câştig net dintre companiile din economie pentru prima dată în istorie, detronând Romgaz, o altă companie controlată de statul român. De altfel, statul are trei companii în top zece cele mai profitabile din economie, Hidroelectrica, Romgaz şi Transgaz, toate din acelaşi sector. Anul trecut Hidroelectrica a raportat o cifră de afaceri de 3,3 mld. lei, iar profitul net de peste 1,2 mld. lei duce marja companiei din energie la 36%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO