ZF 24

Adrian Vasilescu: Cum si de ce se imprumuta statul roman?

Adrian Vasilescu: Cum si de ce se imprumuta statul roman?
31.03.2009, 20:16 40

“Statul se imprumuta pe plan extern si, astfel, bugetul de stat isi va limita drastic accesul catre banii din tara, ca ei sa devina disponibili intr-o mai mare masura pentru sectorul privat. Ceea ce inseamna ca va incepe sa scada presiunea asupra ratelor dobanzilor si sa fie intr-o mai buna masura stimulata dezvoltarea economica. Sa insemne asta ingenuncherea tarii?”, scrie Adrian Vasilescu, intr-un comentariu pentru ZIARUL FINANCIAR.

“Nu cred ca exista, in istoria economiei romanesti, o idee mai limpede, mai adevarata si mai convingatoare, ce pledeaza pentru nevoia de capital strain, decat cea a lui P.P. Carp. Mesajul incarcat de realism al unui doctrinar conservator, cu vederi de stanga, rostit la cumpana veacurilor XIX si XX, este si astazi actual: “Avem nevoie de bani straini, pentru a nu se sustrage putinele noastre capitaluri interne de la fireasca activitate economica productiva ce se desfasoara in tara.” Astazi, ca si in secolul al XIX-lea, ca si in anii interbelici ori dupa razboi, adevarul reliefat de P.P.Carp e la fel de viu: nevoia de imprumuturi din afara tarii, pentru a nu fi sustrase putinele noastre capitaluri interne de la rosturile lor firesti”, noteaza Adrian Vasilescu. Cititi comentariul integral al lui Adrian Vasilescu in Ziarul Financiar de maine.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO