ZF 24

Adrian Vasilescu: Imobilizarea banilor la BNR in camara numita RMO e un motiv de suferinta

Adrian Vasilescu: Imobilizarea banilor la BNR in camara numita RMO e un motiv de suferinta
09.06.2009, 20:28 34

“Imobilizarea banilor la BNR, in camara numita „rezerve minime obligatorii”, e un motiv de suferinta. Fiindca banii sunt facuti sa circule. Numai prin circulatie pot fi inmultiti”, scrie Adrian Vasilescu, intr-un comentariu pentru ZIARUL FINANCIAR.

“Dar procesul de absorbtie e o alinare. Un timp, a fost temperat elanul creditarii in valuta. Acum, in noile conditii istorice, rezervele minime obligatorii protejeaza bancile. (…) Dar cum pana si marile banci centrale, unde aceste rezerve mai au doar un rol simbolic, dispun prin lege de posibilitatea de a folosi in caz de nevoie acest instrument, nici BNR nu va renunta la posibilitatea de a-l utiliza in toata complexitatea lui. La valuta, dar si la lei. Un argument e si acela ca Banca Centrala Europeana, potrivit statutului sau, pastreaza intre toate tipurile de instrumente de politica monetara si rezervele minime obligatorii”, noteaza Vasilescu. Cititi in ZF de maine comentariul integral al lui Adrian Vasilescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO