ZF 24

Afacerile de familie au un potenţial uriaş în România chiar dacă astăzi sunt de mică anvergură

Afacerile de familie au un potenţial uriaş în România...

Autor: Ioana Tudor

23.05.2014, 11:55 1654
Afacerile de familie au un po­tenţial uriaş în România şi reprezintă unul dintre pilonii prin care capita­lismul românesc ar putea să crească, consideră Gabriel Marin, pre­şe­dintele Family Business Network în România (FBN).
 
„Businessurile de familie fixează capitalul în ţările de origine. Guvernele încep să acorde o mai mare atenţie afacerilor de familie pentru că ponderea lor în PIB este covârşitoare. Unele din cele mai mari companii din lume sunt afaceri de familie. Este evident de ce guvernele au tot interesul să protejeze şi să stimuleze aceste afaceri“, a declarat ieri Marin în cadrul evenimentului „Păstrarea averii peste generaţii“ organizat de FBN, Bank Gutmann Austria şi EY România.
 
Carrefour, Volkswagen, BMW, Ford Motor, Fiat, Porsche, L’Oreal, Arcelor Mittal, Samsung Electronics, Auchan, Cargill sunt câteva dintre cele mai cunoscute companii din lume care sunt afaceri de familie.
 
„Majoritatea businessurilor din România sunt încă în mâinile primei generaţii. Prima generaţie de antre­prenori a început în anii ’90. Iar mulţi antreprenori nu se gândesc la succesiune, cred că sunt nemuritori“, a mai spus Marin.
 
Majoritatea afacerilor de tip familial din România sunt de mică anvergură, dar există şi businessuri de familie care au ajuns să fie recunoscute la nivel naţional şi internaţional, conform asociaţiei FBN România. Asociaţia a fost creată în 2012 de familii care deţin şi admi­nis­t­rea­ză afaceri în România pe care in­tenţionează să le păstreze în cadrul fa­miliei. Membrii FBN Ro­mânia acti­vează în IT, tehnologie, cons­trucţii, ser­vicii, turism, curierat, cosmetice (Omnilogic, MB Telecom, Ivatherm, Fan Courier, Eximtur şi alţii), asociaţia fiind parte a unei structuri internaţionale de peste 5.000 de familii din 60 de ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO