Afacerile şi profitul au scăzut la Petrom în T1

14 mai 2014 Autor: Roxana Petrescu

Petrom a încheiat primele trei luni cu un profit net de 1,075 mld. lei (238,7 mil. euro), în scădere cu 19% faţă de T1 2013, şi cu un business mai mic cu 9%, până la 5,29 mld. lei.

Rezultatele reflectă scăderile pe fiecare segment de activitate, dar şi schimbările din mediul fiscal. Vânzările de gaze şi energie s-au redus cu 18%, iar vânzările în marketing (produse petroliere) cu 2%. To­tuşi, indicatorii se încadrează în estimările analiştilor de pe bursă. „Performanţa noastră financiară din trimestrul I din 2014 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, îm­preu­nă cu marjele de rafinare mai mici au fost doar par­ţial compensate de iniţiativele operaţionale şi de management al costurilor în toate diviziile de activitate“, a declarat Maria­na Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.

De anul trecut, compania plăteşte o taxă de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţului la gaze naturale, iar de la finalul acestei luni compania va plăti o taxă pe construcţii speciale, estimată la 70-100 de milioane de dolari. Taxa încă nu se aplică, dar compania a inclus efectele acesteia în rezultatele anunţate în primul trimestru.

Citiţi pe ZF Corporate:

valoarea vânzărilor consolidate 

producţia totală de hidrocarburi, evoluţie faţă de 2013 ; evoluţia costurilor totale de producţie ale grupului

- vânzările de gaze şi energie, evoluţia consumului ; date despre producţie

- date financiare despre segmentul de marketing şi rafinare

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.05.2014

 
Cuvinte cheie:
petrom
, scadere
, afaceri
, profit
, business
, incheiere
, profit net
, companie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide