ZF 24

Afacerile şi profitul au scăzut la Petrom în T1

Afacerile şi profitul au scăzut la Petrom în T1

Autor: Roxana Petrescu

14.05.2014, 00:07 144
Petrom a încheiat primele trei luni cu un profit net de 1,075 mld. lei (238,7 mil. euro), în scădere cu 19% faţă de T1 2013, şi cu un business mai mic cu 9%, până la 5,29 mld. lei.

Rezultatele reflectă scăderile pe fiecare segment de activitate, dar şi schimbările din mediul fiscal. Vânzările de gaze şi energie s-au redus cu 18%, iar vânzările în marketing (produse petroliere) cu 2%. To­tuşi, indicatorii se încadrează în estimările analiştilor de pe bursă. „Performanţa noastră financiară din trimestrul I din 2014 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, îm­preu­nă cu marjele de rafinare mai mici au fost doar par­ţial compensate de iniţiativele operaţionale şi de management al costurilor în toate diviziile de activitate“, a declarat Maria­na Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.

De anul trecut, compania plăteşte o taxă de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţului la gaze naturale, iar de la finalul acestei luni compania va plăti o taxă pe construcţii speciale, estimată la 70-100 de milioane de dolari. Taxa încă nu se aplică, dar compania a inclus efectele acesteia în rezultatele anunţate în primul trimestru.

Citiţi pe ZF Corporate:

valoarea vânzărilor consolidate 

producţia totală de hidrocarburi, evoluţie faţă de 2013 ; evoluţia costurilor totale de producţie ale grupului

- vânzările de gaze şi energie, evoluţia consumului ; date despre producţie

- date financiare despre segmentul de marketing şi rafinare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO