ZF 24

Agricola a ajuns „pe tăcute“ la ferme agricole de 2.000 ha

Grigore Horoi, pre­şedintele Agricola Bacău

Grigore Horoi, pre­şedintele Agricola Bacău

Autor: Gabriel Razi

18.08.2014, 00:07 1968
Agricola Bacău, unul dintre cele mai mari grupuri din industria locală de procesare de carne, s-a extins în producţia agricolă şi a ajuns să controleze prin arendă peste 2.000 de hectare de teren arabil. Dezvoltarea diviziei de producţie de cereale a fost făcută cu discreţie având în vedere că reprezentanţii companiei nu au mai vorbit până acum despre proiectele pe această linie.

„Mi-aş dori să ajungem la 10.000 de hectare, dar nu cred că va fi posibil pentru că majorarea preţurilor la cereale în ultimii ani a aglomerat piaţa“, spune Grigore Horoi, pre­şedintele Agricola Bacău, grup cu afaceri ce depăşesc 130 milioane de euro pe an.

Grupul exploatează terenurile prin intermediul firmei Aicbac şi al depozitarului Comcereal Bacău, prin intermediul căruia grupul a arendat 300 de hectare în prima jumătate a anului. Compania plă­teşte 700-800 kilograme de grâu/hectar/anual, ceea ce înseamnă 10% din preţul mediu de achiziţie al terenului.

Exploatarea terenurilor agricole reprezintă un prim pas către un model de producţie integrată care să protejeze compania de volatilităţile de pe piaţa cerealelor.

Creşterea preţurilor la materia primă, element ce reprezintă 70% din costurile totale ale grupului, a muşcat adânc din profitabilitatea Agricola în 2012, un an secetos în care recolta de porumb a fost la jumătate faţă de cea obţinută în mod normal.

Un model de dezvoltare agresiv pe această linie a fost derulat în ultimii doi ani şi de Transavia, competitorul direct al Agricola, companie care a ajuns să exploateze circa 10.000 de hectare în Transilvania.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- arenda plătită de Agricola , numărul de fermieri cu care lucrează compania în prezent 

Evoluţia preţurilor la grâu, porumb sau soia ; opinia preşedintelui Agricola despre nivelul de profitabilitate 

- investiţiile derulate de companie în segmentul de mezeluri 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO