ZF 24

Alegeri europene: Cine sunt „cei 32“ care ar putea reprezenta România în Parlamentul European

Alegeri europene: Cine sunt „cei 32“ care ar putea...

Autor: Andrei Cîrchelan

18.04.2014, 00:04 3709
Campania electorală pentru alegerea celor 32 de europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European în ur­mătorii cinci ani începe peste o săptămână, iar alegerile vor avea loc în data de 25 mai. Chiar dacă miza europarlamentarelor nu este foarte mare în politica locală, rezultatele votului vor arăta forţa fiecărui partid în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului. Votul este pe liste, ceea ce înseamnă că numărul de mandate obţinute de partide depinde de procentul pe care îl obţine fiecare la nivel de ţară.

Partidele şi-au înscris listele şi candidaţii la Biroul Electoral Central, iar cele mai multe şanse să iasă în frunte le are alianţa din jurul Partidul Social Democrat (PSD) – PSD, Uniunea Naţională pentru Progresul Româ­niei (UNPR) şi Partidul Conservator (PC).

Coaliţia din jurul PSD e creditat în sondaje cu 35%-40% din voturi pentru europarla­mentare. În parlamentul local, social-demo­craţii controlează aproape 31% din mandate. Primul loc pe lista social-democraţilor la europarlamentare este ocupat de Corina Creţu, care este şi în prezent europarlamentar. Alături de Creţu mai candidează şi alţi actuali parlamentari, precum Cătălin Ivan, Claudiu Tănăescu sau Daciana Sârbu (soţia pre­mierului), dar pe listă se găsesc şi  foşti membri ai guvernului, cum ar fi Dan Nica, Ecaterina Andronescu sau Maria Grapini.

Partidul Naţional Liberal, condus de Crin Antonescu, ar putea obţine în jur de 20% din voturi la europarlamentare, deci şi mandate în aceeaşi proporţie. În parlamentul local liberalii controlează circa 26% din mandate. Pentru Antonescu, scrutinul este crucial în condiţiile în care acesta a declarat că dacă liberalii nu obţin 20% din voturi la europarlamentare, el va renunţa la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Cap de listă la liberali este Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean (soţia preşedintelui PNL) şi Ramona Mănescu.  Despre democrat-liberali sondajele spun că ar putea obţine între 13% şi 18% din voturi, comparativ cu 11% cât deţin în parlamentul local. Liderul listei PDL este Theodor Sto­lo­jan, iar printre candiaţi se mai numără alţi actuali europarlamentari, ca Monica Macovei, Tra­ian Ungureanu sau Marian-Jean Mari­nescu.

Partidul Mişcarea Populară (PMP), proiectul politic susţinut de preşedintele Traian Băsescu, e creditat cu aproximativ 10% din voturi – scor spectaculos, dacă ar fi obţinut, pentru că vorbim de un partid abia născut - , lista fiind condusă de fostul democrat-liberal Cristian Preda. În acelaşi timp, UDMR ar putea obţine în jur de 5% din voturi, cu lista condusă de europarlamentarii Iuliu Winkler şi Csaba Sogor.

Fiecare dintre partide a inclus pe liste oameni vechi, fideli partidului, ceea ce arată că aceste poziţii de europarlamentar seamănă bine cu nişte sinecuri.

Salariul lunar în Parlamentul European este de 6.200 euro, iar la această sumă se adaugă diurne de 300 euro/zi, bani pe care nu îi controlează nimeni. În plus, reprezentanţii statelor membre în Parlamentul European îşi pot deconta cheltuielile de transport ocazionate de activităţile oficiale, precum şi costurile de management ale cabinetelor de parlamentar.

Un caz special este cel al actoruluI Mircea Diaconu, care candiează independent şi căruia Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins candidatura în urma unei notificări venite din partea Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Diaconu a obţinut în cele din urmă, la Curtea de Apel Bucureşti, o decizie prin care poate candida.

Pe buletinele de vot, PDL va ocupa prima poziţie, iar poziţia a doua este ocupată de PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC şi PNL, potrivit unei trageri la sorţi făcute ieri de preşedintele BEC Florentin Sorin Drăguţ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO