ZF 24

Alpinistul român Alex Găvan anunţă evacuarea tuturor persoanelor blocate în tabăra 1 de pe Everest

Alpinistul român Alex Găvan anunţă evacuarea tuturor...

Autor: Iuliana Enache

28.04.2015, 11:06 612

"Pe Everest/Lhotse toţi cei blocaţi în tabăra 1 au fost coborâţi în siguranţă cu elicopterul la tabăra de bază în această dimineaţă de Maurizio Folini. Nimeni nu a rămas sus, doar echipamentul", scria alpinistul român în urmă cu câteva zeci de minute.

Într-un mesaj postat anterior, el afirma că un elicopter rusesc de mari dimensiuni, aparţinând armatei indiene, tocmai a evacuat doi cetăţeni indieni din Lukla, adăugând că spaţiul nu a fost suficient pentru toţi şi că vremea este ploioasă şi cu ceaţă.

Bilanţul victimelor cutremurului produs sâmbătă a crescut la 4.310 morţi şi aproape 8.000 de răniţi, potrivit oficialilor. Până în prezent, un număr de 36 de cetăţeni români au fost identificaţi în Nepal, toţi fiind în afara pericolului, iar Ministerul de Externe a precizat că lista cetăţenilor români din Nepal este actualizată permanent în acord cu solicitările de asistenţă consulară recepţionate.

Alţi trei aplinişti români, Justin Ionescu, Zsolt Torok şi Teofil Vlad, s-au aflat în Hymalaia în momentul producerii cutremurului. FR de Alpinsim şi Escaladă a anunţat, luni, că toţi românii de pe munte sunt teferi şi în siguranţă.

Seismul a generat avalanşe care au provocat moartea a 18 persoane pe Muntele Everest, acesta fiind cel mai mare dezastru din istorie pe cel mai înalt vârf al lumii. Peste 200 de persoane au fost blocate pe munte, dar în sprijinul lor au fost trimise elicoptere.

Muntele Everest, situat la graniţa dintre Nepal şi Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume şi se află în Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie şi durează până la sfârşitul lunii mai. Numărul expediţiilor româneşti în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO