ZF 24

Alro produce 10% din aluminiul de pe plan european şi plăteşte cele mai mari taxe pe energie din UE

Alro produce 10% din aluminiul de pe plan european şi...

Autor: Adrian Cojocar

07.11.2013, 20:17 773

Alro Slatina (ALR) plăteşte în prezent cele mai mari taxe pentru certificatele verzi şi cogenerare în preţul energiei din UE, de circa 18 euro/tonă care urcă costurile de producţie ale aluminiului cu 260 de euro/tonă, adică 14,6% din preţul actual al unei tone de aluminu cotată pe bursa din Londra, potrivit unui studiu al PriceWaterhouseCoopers.

În acelaşi timp, Alro realizează 10% din producţia de aluminiu la nivelul celor 28 de state europene, care poziţionează România pe locul patru în Europa la producţia de aluminiu, după Germania, Franţa şi Spania, fiecare având cote de circa 17-18% din producţia europeană.

La nivel mondial energia reprezintă 32,5% din costul pentru realizarea unei tone de aluminiul primar, cel cu alumina, principala materie primă, are o pondere de 34,8% şi salariile reprezintă circa 6,8% din costurile totale de producţie. Industria de aluminiu locală contribuie cu peste 0,5% din PIB-ul României, potrivit aceluiaşi studiu. Acesta relevă faptul că anul trecut România a plătit pentru certificate verzi şi cogenerare circa 10,7% euro/MWh, cel mai mare nivel din UE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO