ZF 24

Am 15.000 de lei şi vreau să îi depun la bancă un an. Unde găsesc cele mai mari dobânzi?

Am 15.000 de lei şi vreau să îi depun la bancă un an....

Autor: Liviu Popescu

26.12.2014, 12:00 14904

TBI Bank (4,2% pe an), Piraeus Bank (4,05% pe an) şi Carpatica (3,8% pe an) sunt primele trei bănci din clasamentul celor mai mari dobânzi la un depozit de 15.000 de lei constituit pe o perioadă de 12 luni, potrivit datelor agregate de conso.ro.

Suma acumulată după un an ajunge la aproximativ 15.500 de lei. La polul opus ale clasamentului dobânzilor se situează Unicredit Ţiriac, care pentru depozitul la termen cu dobândă fixă fără prelungire automată, practică o dobândă de 2,4% pe an, iar suma acumulată ajunge la 15.300 de lei.

TBI Bank, sucursala locală a băncii din Bulgaria, este una dintre cele mai tinere instituţii de credit de pe piaţa locală şi oferă cea mai mare dobândă în condiţiile în care încearcă să-şi contruiască o bază de clienţi. Banca are chiar o promoţie cu dobândă de 4,4% pe an. La nivelul sistemului bancar, dobânda medie pentru un depozit în lei pe 12 luni este de circa 3,5% pe an.

Piraeus, subsidiara grupului elen cu acelaşi nume, acordă pentru un depozit pe 12 luni a doua cea mai mare dobândă existentă pe piaţă. În cazul Carpatica, dobânzile pentru depozitul flexibil şi cel la termen sunt de 3,8% pe an, suma acumulată este de aproape 15.500 de lei.

Băncile nou apărute pe piaţă şi de dimensiuni mici oferă în general dobânzi mai atractive pentru depozitele plasate pe 12 luni. Cu toate acestea, deponenţii trebuie să ţină cont şi de soliditatea instituţiei bancare, acest element fiind un criteriu la fel de important.

Totodată, dobânzile mari nu înseamnă neapărat şi un câştig mai mare. Suma finală depinde de comisionele aplicate de către bănci, acestea putând uneori reduce semnificativ suma finală. În plus, pentru câştigul obţinut din dobândă se va aplica impozitul de 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO