ZF 24

Ambasadorul Franţei la Bucureşti: România este un paradis agricol, dar care se poate transforma în infern

Ambasadorul Franţei la Bucureşti: România este un...

Autor: Mădălina Dediu Panaete, Andreea Neferu

11.02.2014, 11:53 2118

Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei în România, a declarat că România trebuie să îşi reorganizeze sectorul agricol astfel încât în magazine să existe fructe şi legume produse local şi nu importate.

“România este un paradis agricol, dar care se poate transforma în infern dacă lucrurile nu sunt reorganizate în general. Cum se poate accepta o situaţie în care să ai mere importate din Polonia?”, a spus Gustin, în cadrul Forumului de Afaceri Regional Franţa-Europa de Sud-ESt.

El spune că Ambasada Franţei la Bucureşti a organizat în martie 2013 o întâlnire cu marile lanţurile comerciale franceze, producători şi fermieri români, obiectivul fiind acela ca în supermarketuri şi hipermarketuri să se găsească mere româneşti.

” Cum se poate accepta să ai mere importate din Polonia? (...) Marile lanţuri de magazine au nevoie în primul rând de regularitate, să aibă pe tot parcursul anului produse, iar calitatea să fie constantă.  Acest lucru înseamnă că producătorii au nevoie de spaţii frigorifice de depozitare, astfel încât să facă aprovizionarea periodică a lanţurilor de magazine. Dacă putem face asta la mere, am putea extinde şi la alte sectoare”, a mai spus oficialul la evenimentul organizat de Misiunea Economică a Ambasadei Franţei în România, UBIFRANCE.

UBIFRANCE organizează în această perioadă la Bucureşti (11-12 februarie) forumul regional de afaceri „Europa de Sud-Est - Balcani“, aflat la a doua ediţie, unde participă peste 400 de companii din 14 ţări printre care şi România, Franţa, Grecia, Bulgaria, Croaţia sau Serbia.

În prezent în România acti¬vează circa 3.500 de companii franceze, care au în total 122.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de 16 miliarde de euro. Cele mai mari companii franceze prezente în România sunt Renault (auto), Lafarge (materiale de construcţii) sau Michelin (anvelope). Soldul investiţiilor franceze în România a ajuns în 2012 (ultimele date disponibile) la 5,3 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO