ZF 24

AmCham România : Cota unică de impozitare trebuie menţinută pentru că s-a dovedit cea mai eficientă politică fiscală pentru economia României

AmCham România : Cota unică de impozitare trebuie...

Autor: Roxana Rosu

25.04.2017, 15:49 358

Camera de Comerţ Americană (AmCham România) susţine menţinerea cotei unice de impozitare, care s-a dovedit cea mai eficientă politică fiscală pentru economia României, şi consideră că trebuie evitată introducerea unui sistem de impozitare cu un grad mare de complexitate, în contextul discuţiilor recente legate de impozitul pe venitul global.

”În absenţa capacităţii actualei infrastructurii de administrare fiscală de a acomoda fluxul şi volumul de informaţii generat de sistemul propus, considerăm că trebuie evitată introducerea unui mecanism cu un grad de complexitate şi noutate care va  crea dificultăţi populaţiei. Sunt reale şi îngrijorările exprimate vis a vis de creşterea birocracţiei, si faţă de atingerea ţintei de colectare de venituri la bugetul de stat”, precizează reprezentanţii Amcham.

În acelaşi timp, companiile membre consideră că transferul obligaţiilor de plată a  contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ar necesita o abordare integrată şi consultări ample, având în vedere că implică o schimbare semnificativă de paradigmă fiscală precum şi modificări ale nivelului de fiscalizare a veniturilor salariale.

”Dincolo de implicaţiile care au fost invocate în diferitele analize în spaţiul public, AmCham Romania îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la introducerea unor schimbări majore de politică fiscală într-un orizont de timp care nu permite suficient spaţiu, pentru consultări aprofundate cu toate părţile implicate, ceea ce nu este compatibil cu angajamentul de respectare a stabilităţii, predictibilităţii  şi transparenţei procesului decizional”.

AmCham România reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă. 

Impozitul pe venitul global al gospodăriilor este un proiect prin care Guvernul vrea să includă în baza de calcul toate veniturile realizate de persoanele fizice într-un an calendaristic, suma astfel obţinută urmând să fie redusă proporţional cu un set de facilităţi (deductibilităţi), iar rezultatul final să fie taxat cu o cotă unică de 10%. Guvernul vrea ca acest sistem de impozitare să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ceea ce ar însemna că primele plăţi de impozit pe venitul global - aferente anului 2018 - ar urma să se facă în prima jumătate a anului 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO