ZF 24

ANAF va contesta amenda de la Protecţia Datelor

ANAF va contesta amenda de la Protecţia Datelor

Autor: Departamentul Economic

24.05.2016, 15:13 454

"Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale şi a altor instituţii publice, care administrează creanţe fiscale, obligaţia de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanţe fiscale. ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanţe fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice", a anunţat marţi ANAF.

Potrivit Fiscului, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalităţii publicării listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale.

"În schimb, ANSPDCP susţine că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 şi pe alt site de internet decât propria pagină şi informareincompletă privind prevederile Legii 677/2001", susţine ANAF.

ANAF a precizat că a anunţat public şi a transmis notificări contribuabililor cu restanţe fiscale cu o lună înainte de publicare, pentru a asigura corectitudinea şi actualitatea informaţiilor.

Contribuabilii au fost informaţi în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât şi despre obligaţia legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situaţiei fiscale.

"Prin publicarea listei şi pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice şi evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicaţii majore la nivel naţional. Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică trimestrial în baza art.
162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală)', mai susţine ANAF.

Astfel, şi de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanţe fiscale la data de 30 iunie 2016.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cu 16.000 de lei pentru publicarea datelor personale din lista datornicilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO